Aicha Kendisha

Salima 15 jun 2011

 1. Aisha Kandisha. Ook Lalla 'Aisha ('vrouw Aisha').

  Beschrijving: Djinns (geesten) vormen de belangrijkste bron voor spirituele praktijken in de hedendaagse islamitische wereld. / Djinns (geesten) vormen de belangrijkste bron voor spirituele praktijken in de hedendaagse islamitische wereld. Marokkanen geloven dat djinns in staat zijn in mensen te huizen. Verder geloven ze dat djinns ondergronds leven, maar vaak ook bovengronds verschijnen. Ze houden van water en bloed en vertoeven daarom vaak in de omgeving van rivieren, riolen en slachthuizen. Men gelooft dat djinns op bepaalde momenten van de dag, na de maghrib (het middaggebed) en in bepaalde emotionele levensfasen vooral actief zijn. Als iemand boos of angstig is of in een crisisituatie verkeert, zou die persoon een makkelijke prooi zijn voor djinns. Vooral zwangere vrouwen en pasgeboren baby's zijn kwetsbaar. Tijdens de maand Ramadan zijn djinns niet actief. Symptomen van bezetenheid zijn plotselinge verlamdheid en bewusteloosheid. Minder ernstig zijn plotselinge lach- en huilbuien, depressies en emotionele onrust. Maar de bezetenheid is wel een levenslange aandoening. Om de symptonen te verlichten, roept de shuwwâfât (spirituele genezeres) de djinns bijeen en communiceert met hen. De bekendste vrouwelijke djinn in Marokko is Aicha Kandisha, ook wel Lalla Aicha genoemd. Over haar persoonlijkheid lopen de gedachten in elke regio uiteen. Ze verwerpt westerse kleding en spoort haar volgelingen aan om traditionele Marokkaanse kleding te dragen. Ze is dol op bloed en slachtoffers die bezeten zijn van haar, kunnen haar tot bedaren brengen door een rode of zwarte kip te offeren. Haar favoriete kleuren zijn dan ook zwart en rood. De overlevering wil dat Aicha Kandisha uit Casablanca afkomstig is. Doorgaans verschijnt ze in twee gedaantes. Als ze erop uit is om mannen te verleiden, verschijnt ze als een mooie vrouw met bokkenpoten, die ze onder haar djellaba verstopt. Ook neemt ze wel eens de gedaante aan van een geit met hangende borsten en vrouwelijke benen.


  Bekendste Djinnverhaal in Marokko, belichaming van de seksuele drang van vrouwen die mannen tot haar slaaf maakt. Ze woont bij bronnen of stromend water. De naam Aisha Kandishu is een verbastering van de vroegere Ashera Kadishu, de 'heilige Ashera', waaruit Aisha kandisha voortkwam. Haar naam is overgeleverd door de Fenicische kolonisten.
  'Aisha Kandisha verschijnt in menselijke gedaante, soms als aantrekkelijke jonge vrouw, maar andere keren weer als oude heks. Ze is echter altijd te herkennen aan haar koeie- , Bokke of geitevoeten. Mannen die dit zien moeten een ijzeren mes in de aarde steken, om te voorkomen dat ze van haar bezeten raken. Dit kan leiden tot her verlies van seksuele behoefte. Het doorboren van een plaats of voorwerp met een ijzeren pin of spijker is een algemeen middel in de wereld van de magie om de macht van een geest te beperken. De geest of demoon wordt symbolisch vastgeketend, zodat hij niets meer kan uitrichten. Dat het mes in de aarde moet worden geslagen, is misschien een verwijzing naar een band van Lalla 'Aisha met de aarde.
  Door rituelen waarin offers en extatische muziek centraal staan, kan het slachtoffer genezen. Er bestaat een repertoire met muziek voor 'Aisha Kandisha. Hierdoor wordt een trance-situatie opgewekt bij de dansers.
   

Deel Deze Pagina