Ait Iznassen

Salima 17 apr 2011

 1. Iznassen vind je in het noordoosten van Marokko. Een regio vanaf de Algerijnse grens (rivier Kiss) tot aan de rivier Moulouya na Berkane.

  Veel vlaktes: Trifa in het noorden en Angad in het zuiden. Vroeger meer bos en meer vruchtbaar dan nu. Vanwege de steeds droger wordende klimaat in de regio zijn veel Znassen Bergbewoners gedaald naar de beneden liggende dorpen en steden. Berkane, Saïdia, Ahfir, Oujda etc.

  Deze amazigh bergbewoners ontwikkelde een goed geregelde agrarisch maatschappij dankzij "la culture en terrasse" (Tiwlawin in het berbers).

  Iznassen Imazighen zijn verwant aan de Zenata Imazighen. Znassen berbers spreken een berberse dialect die veel gemeen heeft met de Zenata amazightaal.

  De Zenata taal is één van de twee linguistische delen van de kant van de « Senhaja » et « Masmouda ». Je vindt het ook in de amazigh taal van de het midden atlas (Ayt Warayen, Ayt Seghrouchen) en van de zuidelijke oases sahara (Figuig).

  Het is ook gesproken door de zuidelijke bergbewoners onder de provincie Oujda: Bni Bou Zeggou (regio van Laâyoune - Oujda) en Zekkara (regio van Jerada). Deze taal vinden we ook bij de Imazighen van het ’Aurès- gebergte in Algerije (vroegere rijk van Koninging Kahina), van Mzab en westerse gebied in Algerije (Ayt Snous, Chnawa…).

  De Iznassen taal is hedendaags gegroepeerd onder Tarifit omdat de verschillen minimaal zijn.

  De Iznassen regio bestaat uit 4 grote fracties : Ayt Khaled in het Zuiden van de Znassen Gebergten (Ahfir en regio), Ayt Menquch et Ayt Ahtiq in het midden en Ayt Uryemech in het noorden niet ver van de Moulouya rivier bij Berkane.

  Laatste twintig jaar is beetje bij beetje de Znassen mensen die nog in de bergen wonen gedaald. Velen zijn gedaald naar de beneden dorpen en steden voor werk en een betere economische situatie. Velen zijn ook geëmigreerd naar het buitenland.

  Ahfir is ontstaan door de eerste Znassen mensen die de gebergtes afdaalden. Berkane is ook ontstaan door de vroegere Znassen Berbers die zijn afgedaald. Een andere bevindt zich tussen Aklim, Boughriba en Berkane. Weer een ander deel bevindt zich in Oujda en laâyoune.

  Berkane telt nu 100 000 inwoners. van 3265 inwoners in 1926 tot 77 026 in 1994. Grootste gedeelte bestaat uit Iznassen mensen. Oude wijken van Berkane zijn dan ook puur Znassen zoals « Legraba », « Lmakteb », « Bouyeqchar », « Lamhal », « Andalous », « bni Jdid », « Tazaghin », « Taqerbust », « Tiwrar », « Lmenzel », « Wartas », « Sidi Ali Ben Yekhlef ».De eerste Znassen die met de oprichting van Berkane gemoeid waren wonen ook in de oude verlaten europese franse wijken en vormen de middenklassen van berkane.

  De nieuwe wijken zoals « Laâyoune », « Widadoya », « Dakhla » zijn gebouwd dankzij de Iznassen Berbers die in Hollanda Duitsland en Frankrijk wonen. Laatste jaren zijn weer nieuwe wijken gebouwd aan het noordoostelijke gedeelte van de stad. Die zijn voornamelijk bewoond door een ander groep berbers die deel uitmaken van Berkane stad, de Kebdana. Die hetzelfde znassentaal spreken.


  Vier grote Stammen vormen de Aït Iznassen :

  1. At/Ayt Khaled

  2. At/Ayt Menquch

  3. At /Ayt Aâtiq

  4. At/Ayt Urimmech

  [​IMG]
   
 2. Oumaima

  Oumaima Banned Gebanned

  2.703
  17
  0

Deel Deze Pagina