Belasting Terugvragen?!

latifa-arif 20 apr 2011

 1. We gaan het hebben over geldzaken. Over het terugvragen van belasting om precies te zijn. Het klinkt misschien saai of ingewikkeld, maar het is heel makkelijk. Jij kan namelijk geld terugvragen van de Belastingdienst, soms zelfs honderden euro’s!


  'Hoe dan?' is het eerste wat veel zich afvragen. Het zit zo: als je werkt, betaal je belasting over het geld dat je verdient. Heb je alleen een bijbaantje, dan is de kans groot dat de Belastingdienst teveel geld (oftewel belasting) heeft ingehouden.

  Gelukkig kun je dit bedrag jaarlijks weer terugvragen door 'aangifte' te doen. Het klinkt ingewikkeld, maar ook dat is easy! Heb jij al jaren een bijbaantje, en hoor je voor het eerst van zaken als 'belasting terugvragen'? Goed nieuws: je kunt ook het geld van de voorgaande jaren (wat je nog terug hoort te krijgen) terugvragen en in 1x ontvangen.  Hoe werkt het?
  Elk jaar krijg je in februari een jaaropgave van je werkgever (of meerdere jaaropgaven, mocht je meerdere baantjes hebben) waarvoor je het jaar daarvoor hebt gewerkt. Een jaaropgave is een overzicht van het loon dat je het afgelopen jaar hebt verdiend en de loonheffing die je hierover hebt betaald: deze heb je nodig om aangifte te kunnen doen.

  Wat heb je nog meer nodig?
  - Je adresgegevens en je Burger Service Nummer (BSN). Dit nummer staat onder meer op je jaaropgaaf en op je paspoort.
  - Een DigiD, om je digitale aangifte te kunnen ondertekenen.
  - Een reisverklaring. Als je meer dan tien kilometer met het openbaar vervoer naar je werk hebt gereisd, kun je deze kosten ook terugvragen. Deze verklaring krijg je bij het vervoersbedrijf of, als je student bent, bij Dienst Uitvoering Onderwijs (voorheen IBG).

  Digitale aangifte
  Je kunt digitaal aangifte doen. Op de website van de Belastingdienst kun je het aangifteprogramma downloaden. Het programma is erg uitgebreid, sommige vragen kun je daarom ook overslaan omdat ze niet op jou van toepassing zijn.

  Voor april insturen
  Zorg ervoor dat de Belastingdienst je formulier voor 1 april 2011 binnen heeft. Dan krijg je voor 1 juli 2011 bericht over hoeveel belasting (geld) je terugkrijgt.

  DigiD
  Om je digitale aangifte te kunnen ondertekenen heb je een DigiD nodig. Deze code kun je niet alleen gebruiken bij de Belastingdienst, maar bijvoorbeeld ook bij Dienst Uitvoering Onderwijs (studiefinanciering).

  Meerdere baantjes?
  Dan heb je de jaaropgaven nodig van al je (stage)werkgevers in 2010.

  Studiefinanciering & studiekosten
  StuFi wordt niet gezien als inkomen, dit hoef je dus niet bij op te geven als inkomstenbron. Krijg je trouwens geen studiefinanciering meer maar betaal je wel zelf je collegegeld? Voer je studiekosten dan op als Aftrekpost: dit levert je vaak nog een paar 100 euro extra op.

  Hulp nodig?
  Kom je er niet helemaal uit met dat aangifteprogramma? CNV Jongeren biedt (in samenwerking met Delta Lloyd Group Foundation) hulp!Deze maand trekt The B-Team met een bus door Nederland om jongeren te informeren en ‘on the spot’ te helpen met belasting terugvragen. Maar ook online kun je bij The B-Team terecht voor meer (begrijpelijke) informatie over het terugvragen van je belasting, een stappenplan en de directe links
   
 2. ik doe nu al een paar jaar aangifte en je krijgt inderdaad honderden euro's. Verleden jaar heb ik ongeveer 200 terug gekregen. Ik wacht af wat het ik volgend jaar terug ga krijgen.

  Dus doen he die aangifte..niet bij de politie:giechel:maar bij de belastingdienst zoals het spotje zegt, " leuker kunnen wij het niet maken maar wel makkelijk".
   
 3. Aqbuch

  Aqbuch

  3.197
  146
  0
  ik krijg geen Euro terug :S
   
 4. a3lach
   
 5. je verdient zeker teveel?
   
 6. je moet gewoon slim zijn met invullen en niet alles eerlijk invullen
   
 7. mn vader had dat ook gedaan.. eenmaal ontvangen.. blij.. maar paar jaar erna moesten we het dubbele bijleggen...
   
 8. Ze vragen toch ook om bewijzen......
   
 9. Yedjiesunbebes

  Yedjiesunbebes Populair

  12.068
  53
  0
  Ja precies, de meeste denken dat de belastingdienst dom is. Niet dus! Hun spelen het spelletje gewoon mee en een tijdje later vragen ze gewoon alles terug. Er word een nette excusses aangeboden dat ze je te veel hebben betaald of verkeerd. Hun hebben alle bewijzen gewoon in hun bestand staan, dus je moet altijd alles eerlijk invullen want het kan tegen je worden gebruikt.
   

Deel Deze Pagina