Corrupt Marokko staan achter de hervormingen!

Just_a_Boy 3 jul 2011

 1. In Marokko heeft volgens nieuwe uitslagen 98,5 procent van de kiezers al positief gestemd met een nieuwe grondwet. Dat blijkt na de tellingen van gemeenten bij 94 procent van de Marokkaanse stembureaus. De opkomst kwam uit op bijna 73 procent.

  In deze nieuwe grondwet wordt de macht van koning Mohammed beperkt en krijgen regering en parlement meer te zeggen. Zo mag de koning niet meer bepalen wie premier wordt, maar moet hij de leider van de grootste partij benoemen. Ook krijgen vrouwen meer rechten en wordt het Berbers een officiële taal naast het Arabisch.

  Volgens de oppositie in Marokko stelde het referendum weinig voor, omdat de koning ondanks de wijzigingen toch de meeste macht in handen houdt. Hij houdt de zeggenschap over het leger, de rechters en de moskeeën.
  Onrust

  De koning had het referendum uitgeschreven naar aanleiding van de onrust in de omringende Arabische landen. Die leidde in Tunesië en Egypte tot het afzetten van de president. Ook in Marokko waren er de afgelopen maanden betogingen voor democratische hervormingen, maar minder massaal dan in andere landen.
   

Deel Deze Pagina