Couscous op zn Marrakech

Salima 9 apr 2011

  1. Couscous "Marrakech" is een heerlijke stoofschotel met groenten, lamsvlees en kip.
    Het wordt bereidt in een couscousière.

    Aantal personen: 4.
    Bereidingstijd: 2 uur.

    Een couscousière is een grote dubbele stoomketel, met gaten in de bodem van de bovenste pot, waardoor de stoom naar binnen dringt.
    Een couscousière kunt u namaken door een metalen vergiet te bedekken met een kaasdoek en dat vergiet te plaatsen in een grote pan en zó, dat de handgrepen van het vergiet op de rand van de pan rusten.
    Een stuk aluminiumfolie kan als deksel dienen.

    Ingrediënten couscous:
    250 gram couscous,
    125 milliliter kokend water,
    3 theelepels zeezout.

    Ingrediënten stoofpot:
    1 halve grote harde ui (grofgehakt),
    0,5 theelepel korianderpoeder,
    3 theelepels zeezout,
    0,5 theelepel gedroogd rood pepertje (fijngestampt),
    0,25 theelepel saffraan,
    0,5 theelepel komijnpoeder,
    30 milliliter arachideolie,
    600 gram lamsvlees (in stukken van 3 centimeter),
    1 liter water,
    500 gram kip (dijvlees, of braadstukken bijvoorbeeld),
    250 gram wortelen (geschrapt en in plakjes gesneden),
    1 groene paprika's (in reepjes gesneden),
    250 gram verse trostomaten (in stukken gesneden),
    250 gram oranje pompoen (geschild en in plakken van ca. 5 cm gesneden),
    175 gram diepvriessnijbonen (in stukken gesneden),
    1 klein blikje kikkererwten (uitgelekt),
    125 gram zwarte rozijnen,
    zeezout,
    4-seizoenenpeper,
    peterselie.

    Bereiding:
    Bevochtig in een grote kom de couscous met het hete water waaraan 3 theelepels zeezout is toegevoegd.
    Roer de couscous met een vork om en laat de couscous 10 minuten wellen.

    Spreid de couscous uit in een vergiet dat bedekt is met een kaasdoek (of in het bovenste gedeelte van een couscousière).
    Zet het vergiet op een pan die voor de helft gevuld is met kokend water (Het vergiet mag niet in het water komen).
    Bedek het vergiet met aluminiumfolie en laat de couscous 10 minuten stomen.

    Bak in een grote ketel (of in het onderste gedeelte van een couscousière): de ui met korianderpoeder, zeezout, rood pepertje, saffraan en komijnpoeder in de arachideolie totdat de uien zacht zijn maar nog niet bruin.

    Voeg dan het lamsvlees in brokken van 3 cm en 2 liter water toe.
    Zet het vergiet (of het bovenste gedeelte van de couscousière) met de couscous op de pan met vlees, dek af met alufolie, breng het geheel aan de kook en laat alles zachtjes sudderen gedurende 30 minuten.

    Voeg dan de stukken kip toe aan de stoofschotel en laat nog 30 minuten verder sudderen.
    Roer van tijd tot tijd door de couscous om er zeker van te zijn dat de korrels niet aan elkaar plakken.

    Voeg daarna aan de stoofschotel de wortel, groene paprikareepjes, de stukken trostomaat, de oranje pompoen, diepvriessnijbonen, kikkererwten en de zwarte rozijnen toe.
    Voeg zeezout en 4-seizoenenpeper naar smaak toe.

    Laat nog eens 15 minuten koken tot alle groenten zacht zijn, maar nog enigszins 'beet' hebben.

    Schep de couscous op een grote, ronde serveerschaal (38 - 45 cm).
    Maak een groot gat in het midden door de couscous naar de rand van de schaal te duwen.
    Schik het vlees en de groenten op een mooie manier in het midden en schenk de saus over het hele gerecht.

    Garneer met takjes peterselie.

    Eet smakelijk.

    [​IMG]
     
  2. Hmmmm dat zie er lekker uit!! krijg er spontaan honger van hahah wordt eens uitproberen :D
     
  3. -AmazighChick

    -AmazighChick Populair

    13.482
    70
    0
    Dat met die pan en vergiet doe k ook gewoon. Maar dat kun je ook gewoon kopen i.p.v. vergiet en pannetje
     

Deel Deze Pagina