De Pers: ¨Mohamed is god¨

Samir 7 apr 2011

 1. Samir

  Samir Viva Real Madrid Populair

  10.593
  117
  0
  Door: Camil Driessen

  De omstandigheden zijn precies hetzelfde of zelfs nog erger dan in Tunesië en Egypte, maar Marokko heeft koning Mohammed VI, van wie alles afglijdt. Hoe kan dat?

  Het wordt geprobeerd, maar de vonk slaat niet echt over. In de Marokkaanse hoofdstad Rabat overgoot een werkloze leraar zich dinsdag voor het ministerie van Onderwijs met benzine en vatte vlam. Net als zijn medeprotesteerders wilde hij een vaste baan. Zondag sloeg de oproerpolitie in Tanger een protest tegen de werkloosheid, woningnood en het beleid van de Marokkaanse regering uiteen toen er ‘intifidah’ werd gescandeerd.

  In tien dagen probeerden vier mensen zich in Marokko in de fik te steken naar het voorbeeld van de Tunesische marktkoopman. Het zijn kleine protesten die geen duizenden, tienduizenden, of zelfs miljoenen op de been brengen zoals elders in de Arabische wereld.

  Raar, want statistisch doen Marokkanen qua misère niet onder voor hun broeders in Egypte en Tunesië die verandering afdwongen. Sterker nog, ze zijn slechter af. Het bruto nationaal product per hoofd van de bevolking is met 4.900 dollar aanzienlijk lager dan in Tunesië (9.500 dollar) en Egypte (6.200 dollar). De werkloosheid ligt met een kleine 10 procent even hoog als in Egypte. En 15 procent van de Marokkanen leeft onder de armoedegrens (tegenover 20 procent in Egypte en 4 procent in Tunesië).

  [​IMG]

  De koning is Albert Heijn

  Dat het in Marokko relatief rustig is heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste: de koning is God. Wie Mohammed VI vraagt hoeveel petten er op zijn hoofd passen, moet er even voor gaan zitten.

  Zijne majesteit koning Mohammed Ben Al-Hassan is tevens Commander of the Faithful en daarmee de hoogste geestelijke leider van het land (net zoals de Jordaanse koning Abdullah stamt hij direct af van de profeet). Mohammed VI is de opperbevelhebber van het Marokkaanse leger, voorzitter van de Hoge Raad, voorzitter van het Jeruzalem Comité en de facto minister van Defensie, Justitie en Binnenlandse, Buitenlandse, en Islamitische Zaken.

  En dan vergeten we nog zijn familieconglomeraat Omnium Nord-Africain (ONA): het belangrijkste Marokkaanse bedrijf, dat tentakels in zo ongeveer iedere lucratieve sector heeft: bouw, toerisme, grondstoffen, mobiele telefonie en ook supermarkten. Het maakt Mohammed de belangrijkste bankier en zakenman van Marokko. Vanwege zijn eigendom van supermarktketen Marjane trouwens ook de Marokkaanse Albert Heijn. Volgens Forbes is hij de zevende rijkste monarch ter wereld, goed voor zeker 2 miljard dollar.

  Een doorsnee tante in Marokko zal zeggen dat de koning geweldig is. Dat hij heel modern is omdat hij trouwde met ‘een meisje van het volk’: prinses Lalla Salma, die als simpele computerprogrammeur werkte bij zijn ONA. Dat hij sinds hij het in 1999 overnam van zijn vader Hassan II (de grootst mogelijk denkbare klootzak) hervormingen heeft doorgevoerd in het politieke en juridische systeem. Dat hij vrouwen meer rechten heeft gegeven en dat hij flink heeft geïnvesteerd in de door zijn vader verwaarloosde Berbergebieden. Dat het zo’n lieve, betrokken man is omdat je hem wekelijks als opening van het achtuurjournaal een of ander welstandsproject ziet bezoeken.

  Een intelligente oom zal zeggen dat dingen sinds Mohammed beter gaan, maar nog steeds klote zijn. Dat de koning niet geweldig, maar verantwoordelijk voor de pandemische corruptie is die de maatschappij ontwricht. Gevoed door de ‘wanstaltige hebzucht’ in kringen rond de koning zoals in WikiLeaks cables staat. Dat ze de universiteit met een ingenieurstitel afkomen maar geen werk vinden en daarom naar Europa of Canada willen emigreren. Dat de staat van het land de schuld van de koning is omdat die alle touwtjes in handen heeft.

  Het brede publiek geeft vooral de corrupte bovenlaag van de samenleving de schuld. Dat Mohammed die in stand houdt en er onderdeel van is wordt vergeten. In Marokko heerst een illusie van vrijheid. Er bestaat een relatief bruisende democratie op lokaal en nationaal niveau, die wordt bijgestuurd vanuit het paleis. Protesteren mag, stemmen mag en de media zijn redelijk vrij. Op het oog mag je kritisch zijn over de overheid. Maar bij wet is kritiek op het koningshuis verboden. Een wet die nogal veel reikwijdte heeft, gezien de stapel petten op het hoofd van Mohammed.

  Marokkanen grappen over seks

  Voor media die willen voortbestaan betekent dat balanceren. Wie over de grens gaat wordt afgestraft. Neem het liberale weekblad Nichane dat sinds oktober ter ziele is omdat het de toorn van het paleis had gewekt met artikelen als ‘Hoe Marokkanen grappen over islam, seks en de monarchie’.

  Nichane werd subtiel de nek omgedraaid door boetes, het oppakken van journalisten en een advertentieboycot van ONA. Daardoor durfden andere Marokkaanse bedrijven ook niet meer te adverteren.

  Nichane was de eerste en laatste die het durfde om een populariteitspoll over de koning te houden. Maar liefst 91 procent van de ondervraagden vond dat Mohammed het goed had gedaan in zijn eerste tien jaar aan de macht. Mooie uitkomst toch? Nee, het lef dat het blad zo’n poll durfde te houden. Of zoals een regeringswoordvoerder zei: ‘de monarchie mag geen onderwerp van debat zijn, ook niet via een peiling’.

  Bizar genoeg komt de grootste afkeuring van de monarchie uit eigen kring. Nota bene de derde in de lijn van de troonopvolging prins Moulay Hicham uitte deze week kritiek op de staat van Marokko. ‘Bijna elk autoritair systeem zal beïnvloed worden door deze golf van protesten. Marokko zal waarschijnlijk geen uitzondering zijn’, zei hij tegen El Pais. De neef van Mohammed – Red Prince genoemd vanwege zijn linkse, anti-monarchie-standpunten – kan het weten. Via zijn Moulay Hachim Foundation bestudeert hij onder meer de obstakels voor verandering in de Arabische wereld. Zijn neef is er een van.
   
 2. -AmazighChick

  -AmazighChick Populair

  13.482
  70
  0

Deel Deze Pagina