Djur Djura Info (Kabyl Muziek)

Just_a_Boy 31 mei 2011

 1. Djur Djura (Kabyle)

  Geboren in een klein dorpje in een regio in Algerije die bekend staat als Kabylië, begon Djura haar leven op de grens tussen leven en dood. Was ze nou geboren als een jongen, dan zou haar geboorte zijn gevierd - onder begeleiding van geweerschoten en yu-yus. In plaats daarvan weigerde haar moeder, die kapot was over de geboorte van een meisje, een feest te geven of zelfs haar dochtertje maar te voeden. Djura is gered door een van de vrouwen van haar grootvader, die wonderlijk genoeg in staat was om haar te voeden. Djura groeide op onder de goede zorgen van haar grootmoeder, die haar opvoedde tot haar vijfde jaar.

  De Kabylische mensen zijn Berbers die een eigen taal hebben(die compleet anders dan het Arabisch is) en een krachtige trots in hun identiteit. Deze sterke erecode samen met een conservatieve traditionele 'bescherming' van vrouwen, leidt vaak tot vervloekingen, ruzies en een gewelddadige dood, zelfs binnen families. Djura's onafhankelijke karakter en passie leidden haar tot een rebellie tegenover haar familie en de traditionele rol van een Berber vrouw, en het is deze strijd voor persoonlijke vrijheid die de kern van haar liedjes vormt.

  De vader van Djura vertrok in de vroege 50-er jaren naar Frankrijk, toen bleek dat zijn landbouwgrond niet meer in de levensvoorzieningen van zijn familie kon voldoen. In die tijd moedigde de Franse regering immigratie van Noord-Afrikanen aan als een vorm van goedkope arbeid. De familie van Djura leefde in een arme wijk van Parijs genoemd Belleville. De familie breidde zich uit met een baby per jaar(negen kinderen in totaal) tot de vader van Djura in de gevangenis belandde voor het steunen van het Algerijnse Nationale Bevrijdings Front. Tijdens het verblijf van haar vader in de gevangenis hielp Djura met het opvoeden van haar zeven jongere broertjes en zusjes, en begeleidde ze haar analfabete moeder voortdurend naar de lokale autoriteiten voor het behoud van de kinderbijslag.

  Na de Algerijnse onafhankelijkheid in 1962 is de vader van Djura vrijgelaten uit de gevangenis. Eenmaal thuis werd hij steeds gewelddadiger, hij sloeg zijn vrouw en oudste dochter ongenadig. Djura werd ook door haar oudste broer Mohand geslagen. Ondanks het geweld thuis blonk Djura uit op school en haar uitzonderlijke zangstem bezorgde haar solorollen in het schoolkoor. Toen haar rebelse karakter ervoor zorgde dat ze van de middelbare school af werd gestuurd, ging ze naar een school voor kunstzinnige vorming. Op haar 16de kreeg ze een hoofdrol aangeboden in een televisieserie. Maar haar verbood het. 'Mijn dochter zal nooit op de planken staan', zei hij. Om aan een gearrangeerd huwelijk te ontsnappen en hopend op onafhankelijkheid vertrok Djura van Parijs naar Algiers, begeleidt door haar broer Mohand en haar schoonzus. Eenmaal in Algiers aangekomen sloeg hij haar en haar banen aan te nemen als verslaggeefster of journalist voor de Algerijnse radio en televisiestations. Hij controleerde al haar acties inclusief de manier waarop ze zich kleedde. Toen hij vermoedde dat ze te intiem werd met zijn vriend Olivier, een Franse architect, sloot hij haar vijf maanden op in een kamer in de arme wijk. Haar enige troost waren twee cd's 'Four seasons' van Vivaldi en Beethoven's 'fifth piano concerto' en de liedjes en gedichten die ze zelf begon te componeren.

  Toen de vader van Djura naar Algiers toe kwam verplaatste hij haar van de stad naar hun dorp Ifigna. Deze ervaring bleek heel goed voor Djura te zijn die zichzelf weer identificeerde met de Berber taal en liedjes leerde van de dorpsvrouwen. Ze ervaarde de kracht van deze vrouwen die hun onafhankelijkheid herwonnen.

  Na een paar maanden vertrok Djura weer samen met haar vader naar Parijs waar hij haar opsloot op de dertiende verdieping van een flat. Ze ontsnapte aan hem samen met Olivier, achtervolgd door haar vaders dreigement haar te vermoorden. Ze werkte overdag om haar moeder financieel te steunen bij de opvoeding van haar zeven broertjes en zusjes en om haar avondopleiding Film school te betalen. Van hetzelfde geld huurde ze een flatje voor haar moeder die ze uiteindelijk heeft kunnen overhalen haar gewelddadige en alcoholistische man te verlaten. Mohand volgde Djura en Olivier naar Algerije, waar ze een documentaire aan het maken waren over architectuur, en viel haar aan met een mes waarbij hij haar lippen ernstig verwondde.

  Hoewel Djura ontsnapte aan de dood, werd ze achtervolgd door het dreigement van Mohand: "waar je ook bent, ook al gaat er tien jaar voorbij, ik zal je vinden en vermoorden". Djura maakte een tweede film samen met Olivier, "Ali in Wonderland", over het leven van de Algerijnse immigranten in Parijs. Tijdens het zoeken naar geschikte muziek voor haar films ontmoette Djura een jonge impresario die haar gedichten las die ze in Algerije heeft geschreven en hij moedigde haar aan om ze voor publiek te zingen. Ze vormde de groep Djur Djura (genoemd naar de berg Djurdjura in de buurt waar ze haar jeugd heeft doorgebracht) in 1977, eerst met twee van haar zussen en later met andere jonge berber artiesten, begeleidt door muzikanten uit Noord Afrika, Amerika en Frankrijk.

  Djur Djura's succes stond in schril contrast met de band met haar familie. In 1987 werden zij en haar impresario het slachtoffer van een brute aanval door haar jongste broertje en haar nichtje die erop uit waren gestuurd om Djura te straffen omdat ze weigerde te leven al een traditionele berber vrouw. Djura die zwanger was op dat moment verloor bijna haar kind, maar ze kwam er bovenop en ging door met het zingen over de onderdrukking van vrouwen in Algerije en hun zusters over de hele wereld. Djura draagt haar liedjes op aan 'alle vrouwen die zijn beroofd van liefde, kennis en vrijheid'.[video=youtube;DLI36kvvu9k]http://www.youtube.com/watch?v=DLI36kvvu9k[/video]
   

Deel Deze Pagina