Geschiedenis Rif Republiek

Salima 14 apr 2011

 1. De Rif Republiek

  De Rif Republiek (ook: Republiek van het Rif, De Geconfedereerde Republiek van de Stammen van het Rif, Berbers: Tagduda n Arif) werd gesticht op 18 september 1921 door Riffijnse Berbers onafhankelijk van de Marokkaanse sultan en van de Spaanse en Franse bezetting.

  De hoofdstad van het ruim 550.000 inwoners tellende Rif-gebied was Ajdir en het staatshoofd Mohammed Abdelkrim El Khattabi.
   
 2. Geschiedenis
  In het Rifgebergte van Noord-Marokko werd onder El Khattabi in 1920 de onafhankelijkheid op de Spaanse bezetter bevochten en de republiek Arif uitgeroepen. Mohamed Abdelkrim El Khattabi leidde de onafhankelijkheidsstrijd van de Berbers tegen de Spaanse en Franse kolonisatie.

  El Khattabi versloeg in 1921 te Anoual met zijn toenmalige rechterhand Tanout de Spaanse generaal Silvestre en diens twintigduizend man tellende leger, versloeg vervolgens de Spaanse elitetroepen die onder bevel van generaal Franco ter versterking naar het gebied waren gestuurd, en stichtte in het nagenoeg geheel bevrijdde Noord-Marokko de Rif Republiek.

  In 1923 werd een internationale status voor Tanger afgekondigd. El Khatabi boekte ondertussen aanzienlijke successen. Terwijl de Spanjaarden uit alle macht probeerden Tétouan en Melilla te redden, viel het Franse leger vanuit het zuiden aan. Het moest echter buigen onder het tegenoffensief van de Riffijnen. Maarschalk Lyautey die de situatie niet meer aankon, hield het voor gezien.

  In 1924 had El Khattabi de Spanjaarden geheel uit het Rifgebied weten te verdrijven en richtte hij zich op de Fransen, die vluchtten naar Fez en Tanger. Spanje en Frankrijk besloten hun legers gezamenlijk in te zetten tegen El Khattabi. Meer dan 200.000 Spaanse en Franse soldaten onder bevel van maarschalk Henri Philippe Pétain landden in 1925 in de Baai van Al Hoceima.

  Uiteindelijk stond Pétain aan het hoofd van een leger van 725.000 man, bijgestaan door vierenveertig escadrilles. Hij voerde persoonlijk het bevel over zestig Franse generaals. Tegenover hen stond een Riffijns leger met een vaste kern van slecht 30.000 strijders, versterkt door ongeregelde troepen. Meer dan een jaar hielden de Riffijnen stand. Pétain verbood internationale humanitaire hulp naar de Rif te zenden terwijl complete dorpen werden weggebombardeerd door de Franse luchtmacht. De strijders van het kleine maar dappere Rifleger konden met hun geweren weinig uitrichten tegen de zware bombardementen, het artillerievuur, mosterdgas en de tankaanvallen. Om een einde aan deze slachting te maken, gaf El Khattabi zich op 27 mei 1926 over. Hij werd gedeporteerd naar het Franse eiland Réunion. Met moeite slaagde het leger er nadien in plaatsen als Ajdir, Tarquist en Ben Tayeb/Beni Oulichek te bezetten, maar de verovering van Marokko werd pas in 1927 in de Rif, en in 1934 verder voltooid met de onderwerping van de verzetsgroepen in het zuiden. Frankrijk betreurde zevenendertigduizend doden.

  In 1947 lukte het El Khattabi uit zijn verbanning te ontsnappen. Hij vestigde zich in Caïro en van daaruit steunde hij het Marokkaanse verzet, tot hij op 5 februari 1963 stierf. El Khattabi ligt tot op heden in Caïro begraven.
  Algemene gegevens

  Hoofdstad :Ajdir
  Bevolking: ± 550.000
  Talen: Tarifit
  Religie: Islam
  Nat. feestdag 18 september
  Munteenheid Riffan
  Regeringsvorm: republiek

  - Ontstaan: 18 september 1921
  - Opgeheven: 27 mei 1926
   
 3. -AmazighChick

  -AmazighChick Populair

  13.482
  70
  0
  Oh..
   

Deel Deze Pagina