Ait-Touzien

26 feb 2011
1.573
18
De Ait Touzine (wordt ook wel eens aangeduid als Beni Touzine in het Arabisch) is één van de grootste stammen van de Rifstreek.


Substammen
De Ait Touzine stam kan worden onderverdeeld in vijf substammen.

Igharbiyen (Ifanni en Midar en omgeving)
Ait Akki (van de Nkur vallei tot de Ighzar Amekrane).
Ait Beräiez (Ijarmaouas en omgeving)
Ait Tseft (Van de Ighzar Nkur tot Kassita )
Ait Taäban (Omgeving van Tretha n Azraf)


De Ait Touzine hebben een belangrijke rol gespeeld tijdens de Rif-oorlog (1921-1926). De Ait Touzine waren samen met de Ait Waryaghar een gevreesde stam, met name de Spanjaarden hebben dankzij deze drie stammen een groot verlies geleden in onder andere de slag van Annoual.Tevens komt de rechterhand(alsmede toenmalig leider van ijarmaouas) Moeh na'ma n Tanout hier vandaan. De Ait Touzine hebben in 1958 de Ait Waryaghar en de Ighzennayen een dienst bewezen door deze onderdak te geven in Ait Touzine tijdens het jaar van de legerhelmen. De Ait Touzine werden wonder boven wonder niet bestraft door de Marokkaanse regering, vermoedelijk om verdere escalatie te voorkomen.

Fqih Muhamed n-Ari Bu Rihyan (of: Bu Lihya) n Aith Tsafath n Aith Tuzin, minister van de Rif-republiek onder leiding van Mohammed Abdelkrim El Khattabi. Fqih Muhamed n-Ari Bu Rihyan (of: Bu Lihya) was de veld commandant van Mohammed Abdelkrim El Khattabi en was minister van religeuze zaken. Moeh na'ma n Tanout was minister van de Rif-republiek onder leiding van Mohammed Abdelkrim El Khattabi, en tevens veld commandant van Mohammed Abdelkarim El Khattabi en leider van de burgemeesters van het gebied.

Geografie
Het gebied van de Ait Touzine bestaat uit merendeels bergen en vlaktes. Het binnenland bestaat uit mooie ongerepte bergen en de vlaktes kan men vinden rond de stad Midar, Kassita en rond Barrage Med ben Abdelkrim El Khattabi.

Dit zijn de stammen die grenzen aan de Ait Touzine:

Westen: Ait Wayaghar
Oosten: Ait Ouwrich
Noord-Oosten: Tafersit
Noorden: Temsamane
Zuiden: Gzenaya
Dit zijn de steden die tot de Ait Touzine behoren:

Midar (18.000 inwoners)
Kassita (2800 inwoners)
Tretha n Azraf (1500 inwoners)
 
9 apr 2011
29
1
je hebt gelijk rifo81; arabieren vervormen al onze namen

Ja maar dat wil niet zeggen dat wij ze moeten overnemen. Er heerst bij ons Irifiyen ook deze vervorming en verdraaiing van feiten. Bijvoorbeeld vele Aith Waryager beschouwen Igzennayen als Arabieren. Alleen omdat mijn gebied grenst aan de Arabisch sprekenden.
 
1 feb 2011
1.382
18
dat is misschien omdat het berbers anders klinkt in jullie omgeving, en veel igzannayen praten arabisch (net shab zaio en ishebdanen) maar in werkelijkheid zijn de meeste berbers denk ik
 
Bovenaan