Al Hoceima City

S

Samir

Guest
Oprichting van Al HoceimaAl Hoceima is in 1925 gesticht door de Spaanse generaal Sanjurjo. Hij vernoemde de stad naar zichzelf, Villa Sanjurjo. De lokale bevolking noemde, en noemt, het nog steeds "Villa". Na 1926 groeide de stad nauwelijks. Het was een vissersdorpje dat enkel bestond uit een paar straatjes boven het beroemde strand Playa Quemado, die grotendeels door Spanjaarden werden bewoond. De invloeden uit deze tijd zijn nog altijd te merken en Al Hoceima heeft dan ook een sterk Spaanse sfeer en uiterlijk.

Groei van Al HoceimaNa de Marokkaanse onafhankelijkheid (1956) begon de stad in rap tempo te groeien. De stad zelf telt nu (2008) een geschatte 90.000 inwoners. De gehele agglomeratie die ook bekend staat als Al Hoceima, met inbegrip van alle dorpen en kleine steden telt 395.644 inwoners (2004). Veel inwoners uit Al Hoceima en omstreken zijn in de jaren '60,'70 naar Europa vertrokken om als gastarbeider aan de slag te gaan. De Marokkanen die we nu in Nederland kennen, zijn dan ook veelal afkomstig uit Al Hoceima en andere noordelijke steden zoals Nador. Doordat de inmiddels overleden Marokkaanse koning Hassan II al een lange tijd politieke wrijvingen ondervond met de Riffijnen, (de oorspronkelijke bewoners van Noord-Marokko die door de Arabische invasie geïslamiseerd en gekoloniseerd werden), werden noordelijke steden als Al Hoceima en Nador verwaarloosd. De infrastructuur die grotendeels verkregen werd uit de tijd van de Spaanse overheersing werd nauwelijks ontwikkeld en er waren ook bijna geen investeringen van buitenlandse bedrijven. Deze verwaarlozing bleef bestaan tot na de dood van Hassan II die vervolgens door zijn zoon koning Mohammed VI werd opgevolgd.

Al Hoceima nuOnder koning Mohammed VI wordt veel aandacht geboden aan de noordelijke steden, vooral Al Hoceima. Er zijn grote projecten op gang die nieuwe ziekenhuizen, autowegen, scholen en appartementencomplexen realiseren. Een nieuwe autoweg tussen Nador en Al Hoceima is al gerealiseerd en ook het centrum van de stad is aardig opgeknapt. Koning Mohammed VI, die bekend staat om zijn liefde voor stranden en jet-ski's, heeft de badplaats meerdere malen (formeel en informeel) bezocht. Er liggen plannen klaar voor een koninklijk paleis in Al Hoceima.

Al Hoceima heeft een groot aantal houtbewerkingsbedrijfjes en de visserij en de horeca is er goed gerepresenteerd. Tegenwoordig is ook de verwerking van edelkoralen tot sieraden een belangrijke inkomstenbron. De fabriek van Bipan, de grootste nationale industriële bakker, is net buiten Al Hoceima gevestigd.

In Al Hoceima is een siësta gebruikelijk, vandaar dat zomers de straten dunbevolkt zijn. Mensen zijn of op het strand, of thuis om siësta te houden. Na zonsondergang verzamelt iedereen in Al Hoceima zich op het grote stadsplein en de straten eromheen, voor de paséo (pantoffelparade) en het winkelen. De paséo is één van de vele Spaanse gewoonten in Al Hoceima.

Al Hoceima heeft te maken gehad met een tweetal zware aardbevingen in (1994 en 2004). De aardbeving van 2004 was het hevigst met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter, waarbij bijna duizend mensen de dood vonden.

Jaarlijks vinden honderden mensen (vooral toeristen en Marokkanen uit Nederland, België en Frankrijk hun weg naar het bekende Quemado strand (officieel: Plage du Maroc). Het strand herbergt de appartementen van het luxe Mohammed V Hotel, een tennisbaan en een discotheek. Dit strand is tevens de plaats waar de Spanjaarden in 1925 op Marokkaanse bodem stapten en Al Hoceima eromheen stichtten.

Al Hoceima is de thuisbasis van de voetbalclubs Chabab Rif Al Hoceima en Raja Al Hoceima, waarvan de thuisbasis het Chipola/mimoun al arassi Stadion is, dat aan 12.000 bezoekers plaats biedt. In het seizoen 2010/2011 gaat Chabab Rif Al Hoceima in GNF 1 spelen dat is het hoogste divisie in Marokko en dat is een primeur, want nooit eerder speelde een Amazigh-club in GNF 1.

Cruyff CourtOp 27 april 2009 plaatste voetballer Ibrahim Afellay, die de talentprijs won, namens de Johan Cruijff Foundation in samenwerking met Maroquistars het eerste en enige Cruyff Court van Marokko in Al Hoceima. Het veld heet het Ibrahim Afellay Veld.

InfrastructuurIn Al Hoceima wordt flink gebouwd aan de infrastructuur. De stadswegen worden hevig opgeknapt en gedecoreerd en de infrastructuur met andere steden en dorpen in de regio wordt evenals aangepakt. Tussen Al Hoceima en Nador is in 2007 langs de kustlijn een nieuwe autoweg gerealiseerd en de Marokkaanse regering heeft in 2008 plannen publiekelijk gemaakt om een autoweg in dezelfde stijl te realiseren tussen Al Hoceima en Tétouan. Dit zou betekenen dat alle grote steden in het noorden van Marokko door middel van nieuwe wegen met elkaar zijn verbonden en dat er een route ontstaat die zich van Oujda via Al Hoceima tot Tanger langs de Middellandse Zee kust uitstrekt.

Vanuit de haven van Al Hoceima verzorgt veerbootmaatschappij Trasmediterranea overtochten tussen Al Hoceima en de Spaanse havenstad Almeria.

Al Hoceima beschikt over een eigen vliegveld, het Cherif Al Idrissi Airport, wat 360.000 passagiers per jaar afhandelt.

vlag:

Flag_of_Al-Hoceima_Province_xl.png
 
Bovenaan