Hardnekkige Hoofddoek.

-AmazighChick 11 apr 2011

 1. -AmazighChick

  -AmazighChick Populair

  13.482
  70
  0
  Een hoofddoek wegjagen uit de klas bleek toch niet zo eenvoudig. Eerst had de rector van het Volendamse Don Bosco-college dat meisje eens streng in de ogen gekeken en haar ernstig op de schoolregels gewezen. „Geen hoofddeksels.†Dat meisje moest de school niet verkeerd begrijpen: zij hebben vrijheid van godsdienst ook hoog in het vaandel staan. Maar ja, regels zijn regels. Verboden voor petjes, dus ook verboden voor gelovige moslima’s, simple as that. Het meisje moest maar wat minder gelovig doen, of naar de openbare school in Edam fietsen.

  Maar de hoofddoek bleek hardnekkig. Het meisje weigerde minder te geloven, noch te vertrekken. Toen besloot de school zijn katholieke karakter in de strijd te gooien. Zo’n karakter betekent namelijk niet alleen een katholieke inborst maar ook een volledig katholiek uiterlijk. Eén hoofddoek van één scholier kon dat al beschadigen. En wat was nou belangrijker? Dat dat meisje in haar eigen dorp naar school kon? Of dat de school er 100 procent katholiek zou blijven uitzien?

  Het oordeel van de rechter? Het uiterlijk van de school was belangrijker. Het meisje moest maar naar Edam fietsen met haar geloof.

  Veel is belangrijker aan het worden dan godsdienstvrijheid. Het hoeft nu niet eens meer over mensen te gaan, zelfs dierenwelzijn gaat voor. Het is slechts een kwestie van tijd voordat het verbod op religieus slachten een meerderheid in de Kamer krijgt. Want zelfs al lijdt religieus slachtvee maar twee seconden langer, dan nog is het reden om alle joodse en islamitische slachtpraktijken uit Nederland te verbannen. Die gelovigen moeten maar vegetarisch worden, of naar Antwerpen voor een stukje vlees. Alles om de pijntjes van dieren te voorkomen. „Vrijheid van godsdienst is een groot goedâ€, zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven erover, „maar de uitoefening van religie mag andere levende wezens geen leed toebrengenâ€. Ik snap dat niet. Hoe kan de vrijheid van een mens een groot goed zijn, als het welzijn van een dier een groter goed is?

  Het antwoord: eigenlijk vindt Henk de vrijheid van godsdienst geen groot goed meer. Eigenlijk hoopt Henk samen met veel andere Kamerleden dat religie zo snel mogelijk uit de publieke ruimte verdwijnt. De ironie wil dat het Don Bosco-college daar keihard aan meewerkt.

  NRCnext.nl
  6 april 2011
   

Deel Deze Pagina