HARINGEN met elkaar "communiceren" door ´s nachts SCHETEN te laten?

Dame 14 feb 2011

 1. Dame

  Dame

  31
  1
  0
  Canadese biologen ontdekten het feit dat haringen scheten laten toen ze het gedrag van haringen bestudeerden met camera's en microfoons. De biologen denkden dat de knetterende geluiden een sociale functie hebben.

  Haringen blijken de gewoonte te hebben om gasbelletjes uit hun anus te persen. Dit doen ze vooral 's nachts. Kortom, ze laten scheten. Zoals gezegd denken de onderzoekers dat de scheten een sociale functie hebben, de betekenis ervan hebben ze echter nog niet weten te ontdekken.

  FRT
  De haringscheten klonken als een levendig knetterend geluid, waarvan de duur en toonhoogte nogal konden verschillen. De frequentie van het geluid lag tussen de 1,5 en 22 kilohertz, grotendeels binnen het gehoorbereik van de mens. Een gemiddelde haringwind duurde 2,5 seconden, maar er waren ook uitschieters tot wel acht seconden. De biologen, verbonden aan het Bamfield Marine Science Center, hanteren uiteraard een andere term dan 'scheten'; namelijk ‘fast repetitive ticks’. Afgekort wordt dit dus FRT, wat wel weer erg veel weg heeft van het Engelse woord voor scheet: fart.

  De onderzoekers vermoeden dat de frt's niet door gasvorming in het darmstelsel ontstaan. Pas gevoerde haringen lieten namelijke net zoveel frt's als haringen die nagenoeg uitgehongerd waren. Tevens zijn de frt's geen uiting van angst. Het aantal frt's bleef namelijk gelijk toen ze de geur van een haai in het zwemwater van de haringen mengden.

  Communicatie
  De zeebiologen nemen aan dat de frt's een sociale functie hebben, en dienen als communicatiemiddel. Dat baseren ze op camerabeelden waarop ze zagen dat de vissen vooral frt's lieten in het donker, wanneer ze elkaar niet konden zien. Daarnaast nam het aantal frt's per haring toe als hij meerdere soortgenoten om zich heen had. En ten slotte kunnen haringen zulke geluiden ook gewoon horen. Het geluid van de frt's valt namelijk precies in hun gehoorbereik, terwijl de meeste andere vissoorten deze frequenties niet kunnen waarnemen. Bescherming tegen roofdieren bieden de frt's daardoor ook niet.

  Communicatie bij vissen
  Van veel vissen weten we dat ze niet bepaald stil zijn. Sommige soorten gebruiken bijvoorbeeld extreem lage geluiden en trillingen om hun soortgenoten te lokken en te verleiden. Dit doen ze met een orgaan dat de zwemblaas heet. De zwemblaas is een ballon van bindweefsel die zich in de buik bevindt. Door deze te laten opzwellen of leeglopen houden de vissen hun drijfvermogen in de hand. Maar wanneer ze hiermee geluid of luchtbellen produceren, komen die vrij uit de mond en niet, zoals bij haringen, uit de anus.

  Toch gebruiken haringen hun zwemblaas, schrijft Ben Wilson, leider van de Canadese onderzoekers, in het tijdschrift Biology Letters. Bij haringen staat de zwemblaas in verbinding met de anus, zodat ze uitgeperste lucht naar hun achterste kunnen leiden.

  Wellicht kan de visserij zijn voordeel doen met deze ontdekking. Door met speciale geluidsapparatuur de zee af te speuren naar FRT’s, kunnen vissers misschien makkelijker scholen haring opsporen.
   
 2. Samir

  Samir Viva Real Madrid Populair

  10.593
  117
  0
  jaa okee nu ga je te ver dame.. a tamza misschien cuminiseer jij met scheten maar vissen hebben gewoon hun eigen taaaaaal hoor, die onderzoekers zijn batata onderzoekers
   
 3. Dame

  Dame

  31
  1
  0


  hahahahaha!! IS echt!! ;$
   
 4. ff seriues deze is goed.
   
 5. Oke, en nu ?
   
 6. Dame

  Dame

  31
  1
  0


  Wat is er goed aan?

  Sommige "wijven" zijn gewoon niet te snappen!! LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL :haha:
   
 7. Dame

  Dame

  31
  1
  0
  Heb nergens te kennen gegeven dat je moet reageren noch lezen :D hahahahahahahaaa!! Nitwitjes hier ook!!
   
 8. Dame

  Dame

  31
  1
  0
  tatouzint_4ever:

  Het is me evident! Je bent gewoon een blackberry b*tch!! LOL

  Dus op jou ga ik niet meer in!! Hahahahahaaa
   
 9. ik was van plan te lezen meshe eerlijk = eerlijk..ik heb gewoon geen zin:(
   
 10. Jij moet helemaaal niet praten e manwijfske schatteke toch inet gangster yek hahahaha

  En je gaat al op me in ::)
   
 11. Dame

  Dame

  31
  1
  0


  LOOOOOOOOOOOOOOOOL

  Lekkerding ben jij ook! hahaaa!!

  Je bent wel integer :D
   

 12. Het is grappig dat jij het niet snapt moet jijw eten!
   
 13. Jij bent echt een internet gangster!
   

Deel Deze Pagina