Harira met Le3des

Salima 9 feb 2011

  1. Marokkaanse harira-soep met kikkererwten en linzen


    Ingrediënten: Voor 4 pers.

    100 gr. kikkererwt, gedroogde, geweekte
    120 gr. linze
    2 el. boter, ongezouten
    1 el. olijfolie
    2 uien, gesnipperde
    2 teentjes knoflook, fijngehakte
    2.5 centimeter gember
    1 kaneelstokje
    1 tl. kurkuma, gemalen
    1 kg. tomaat
    1 citroensap
    1 el. maïsmeel
    1 el. boter
    Koriander, verse
    750 ml. water
    Peperkorrel
    Zeezout

    Benodigde materialen: een kookpan, een braadpan, grote kommen.


    Bereidingswijze:

    In plaats van gele linzen kunt u ook gele spliterwten gebruiken.

    Week de kikkererwten een nacht in koud water. Laat uitlekken, doe in een pan, bedek met kokend water en kook langzaam zacht, ongeveer 1 uur. Giet af (bewaar het water om eventueel in het gerecht te gebruiken). Kneus de peperkorrels door er met een fles over te rollen of er op te slaan (rol ze korrels dan wel in een doek).

    Doe de linzen of spliterwten in een kookpan, voeg het water toe, breng aan de kook, verminder de hitte en laat circa 18 minuten zachtjes koken. Verhit de boter of olie in een braadpan, voeg de uien toe en sauteer deze tot ze zacht en glazig zijn. Voeg knoflook, gember, kaneel en kurkuma toe en roerbak 5 minuten.

    Voeg het kookvocht van de kikkererwten toe en laat dit 30 minuten zachtjes koken. Voeg de linzen, kikkererwten en tomaten toe, roer goed en laat vervolgens ongeveer 15 minuten zachtjes koken om ale smaken te vermengen.

    Om de saus in te dikken voegen we de maismeel en boter doorelkaar geprakt aan de saus toe en laten dit nog even mee koken toe de saus is ingedikt. Voeg als laatste het citroensap en veel gekneusde peper toe. Proef en breng met zeezout op smaak. Serveer in grote kommen, bestrooi met korianderblaadjes.
     

Deel Deze Pagina