Henna !! Ergheni!

Salima 11 mei 2011

 1. Henna als plant en kleurmiddel: henna is een van de oudst bekende planten die voor versiering wordt gebruik. De naam in het Latijn is Lawsonia inermis.

  Henna is een kleine plant van de familie van Lytharacium. Het komt oorspronkelijk uit Zuid Iran. Het werd in de tijd van Ramses II in Egypte geïntroduceerd. In de voeten en handen van deze faraokoning werd henna gevonden. Maar het is vooral in Marokko dat deze plant het meest wordt gekweekt (Azemmour, Doukala, Tafilalt, Sous, Draâ). De plant gedijt niet in de woestijn van Afrika. Toch is ze wel bij Toearegs bekend. Ze noemen het anella. Berbers uit Algerije noemen het I’henni. In de Middeleeuwen werd het ook in zuid Spanje gebruikt.

  In de volksverbeelding is deze plant een favoriete plant van de profeet van de Islam. Door de prettige geur en de zachte kleur zou ze ook in het paradijs groeien. Al deze mythen werden in landen rond de Middellandse zee vanaf de Middeleeuwen verspreid. Maar henna was reeds in de oudheid door andere volken geapprecieerd. In bergachtige gebieden in Marokko is er voor lange tijd geen intensief gebruik van deze plant geweest. Dit komt doordat de plant zich in arme gronden niet snel groeit. Bovendien hebben veel Berbers in de berglanden geen intensieve invloeden ondergaan uit het oosten waar de plant vandaan kwam.

  Henna is het meest gebruikt in oude Marokkaanse steden waar vraag naar is. Men gebruikt het voor therapeutische, cosmetische, medische en decoratieve doeleinden. Bij de Europeanen wordt deze plant niet echt geapprecieerd. Daarentegen zijn sommige volken uit het Midden Oosten en in Noord Afrika er gek op. De Tunesiërs maakten er een soort drank van die men in vroege eeuwen in tuinen en in paleizen als een soort aperitief nuttigt.

  De plant wordt ook geassocieerd met magische en rituele krachten. Zo doordrenken Berbers uit Mzab (centraal Algerije) de voordeur van hun woning met henna om hun gasten te verwelkomen. De plant wordt ook op plekken van het lichaam gesmeerd zoals de handen, de voeten, het hoofd, de haren en de baard. Dit gebeurt na het uitdrogen van de bladen. Vervolgens worden deze bladen tot poeder gemalen. Deze poeder wordt met water en andere zorgvuldig geselecteerde stoffen vermengd. Het resultaat is een vloeibare stof die dan op de gewenste plek van het lichaam wordt aangebracht. Maar henna kan ook in een patéachtige vorm gemaakt worden. Het dient dan om blessures en fracturen te helen. In sommige gebieden voegt men er boter aan toe om brandwonden te genezen. Het schijnt dat de oorspronkelijke gaafheid van de huid snel herstelt. Henna wordt in Marokko gebruikt in de traditionele huishoudactiviteiten zoals weverij, in katoen-, wol-, zijde- en leerbewerking.

  Maar het is vooral in traditionele ceremonies en in feesten dat henna wordt geapprecieerd. Dit is het geval in heel Noord Afrika. De beschrijving van zulke ceremonies bij Berbers in vroege eeuwen zijn indrukwekkend te noemen. De ceremonie begint bij het selecteren van de juiste bladen. Vervolgens wordt alles gewassen en gedroogd. Dan wordt het gemalen waarna er een soort paté een vloeistof van wordt gemaakt. De handen en de voeten van de bruid worden overdadig beschildert. De henna wordt aangebracht en moet enige tijd op de lichaamsdelen blijven totdat het op de huid ingewerkt heeft. Later wordt alles gewassen en blijven de beschilderingen en versieringen gaaf op de huid. Dat kan weken soms maanden zichtbaar blijven. De rechterhand van de bruidegom, en in sommige gebieden beide handen, worden ook beschilderd. De gewoonte bij de meeste Berbers wil dat bruidmeisjes (meisjes die de bruidegom gedurende de hele ceremonie begeleiden) de rest van de henna krijgen. De symboliek ervan is dat de meisjes, in afwachting van hun trouwdag als ze groot worden, de bruid die zij hebben begeleid niet snel vergeten.

  De decors die met behulp van de henna in handen en voeten worden aangebracht verraden oude motieven uit de symmetrische schilderingen die nog steeds in de tapijtweverij, de tatoeages, binnenhuis- architectuur, pottenbakkerij, en de sculptuur van Berbers uit een ver verleden. Wellicht bewaarden velen onder hun deze technieken die door bewoners van de oude steden in Marokko zijn overgenomen.

  Net als toen is henna ook nu in de mode. Het voorbereiden van een huwelijksceremonie wordt door uitgebreide beschilderingen begeleid. Het is tegenwoordig een aparte kunst geworden. Er zijn mensen die erin zijn gespecialiseerd.

  Literatuur: Encyclopédie Berbère. Deel XXII, p. 3437-3438.
   
 2. Een aantal versieringen:
  [​IMG]
  [​IMG]

  simpel kan ook > [​IMG] <
  [​IMG]
   
 3. [​IMG]
  [​IMG]

  LINKER en RECHTER vind ik mooi: [​IMG]
   
 4. [​IMG]
  De linker en rechter van deze afbeelding
   
 5. [​IMG]
  dit is iets donkerder Henna
   
 6. De voeten:

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 7. wat schattig :D

  [​IMG] en mooi
   
 8. Een vriendin van me zet ook henna voor aanstaande bruidjes... Ze komt overal in NL...
  Dus mocht je trouwen of iemand kennen die gaat trouwen pm me en ik zal het regelen!!!
   
 9. zal t onthouden :p
   
 10. Moet je zeker doen schat!!!
   
 11. sarah

  sarah

  84
  0
  0
  Het is wel mooi
  maaar het stinkt
  :(
   
 12. hahah hmm ik vind van niet..
   
 13. Ik vind het heeeeeerlijk ruiken en moooi.!!
   
 14. ja he :D
   

Deel Deze Pagina