Khadija Arib en Tofik Dibi over de protesten in de Spits

Salima 22 feb 2011

 1. Het is onbegrijpelijk dat de Nederlandse overheid zich niet uitspreekt over de vreedzame protesten in Marokko, vinden de Marokkaans-Nederlandse Tweede Kamerleden Khadija Arib (PvdA) en Tofik Dibi (GroenLinks). "We moeten de roep om meer democratie steunen."

  Nu ook in Marokko wordt gedemonstreerd, komt de volksopstand in de Arabische landen steeds dichter bij huis. Na Tunesië, Egypte, Jemen, Bahrein en Libië, zijn ook in Marokko actievoerders de straat opgegaan. De meeste protesten verliepen vreedzaam, maar in de stad Al Hoceima vielen vijf doden. Al nam de onrust gisteren in Marokko toe, de protesten zijn nog niet zo omvangrijk als elders. "Mijn neefjes staan te trappelen om mee te doen, maar ze durven nog niet. Ze weten hoe het vroeger ging, kennen de verhalen van hun ouders, en weten niet of het veilig is om te demonstreren", zegt Tofik Dibi die ze recent aan de lijn had. Hij doelt op de geheime dienst die in het verleden korte metten maakte met oppositiegeluiden.

  Er zijn in Marokko sinds het aantreden van de nieuwe koning Mohammed IV wel positieve veranderingen doorgevoerd, zegt Farid Azarkan, woordvoerder van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). Maar de hervormingen gaan de meeste mensen te langzaam. "Mensen zijn het zat. Ze vinden dat er nog teveel corruptie is, te weinig democratie, een oneerlijke verdeling van opbrengsten en dat een groep binnen de regering alle macht heeft." Dat Nederlandse politici de demonstranten in Marokko steunen, juicht hij toe. Hij ziet dat graag als officieel partijstandpunt terug.

  Er is de afgelopen jaren veel veranderd, qua infrastructuur, mensenrechten en de vrijheid van media. Maar tegelijkertijd houdt de kliek rond de koning het eigenbelang altijd goed in de gaten," zegt schrijver Abdelkader Benali. "De economie groeide de afgelopen jaren van 5 tot zelfs 9 procent, maar alles is in handen van de staat. Er gebeurt niets zonder dat de koning en de families om hen heen meeprofiteren. Daardoor is het lastig voor jongeren die zijn afgestudeerd om zelf iets op te zetten."

  Als de eisen van de demonstranten niet worden ingewilligd, vreest Arib echter dat de vlam in de pan slaat.
   

Deel Deze Pagina