Knmi geeft code oranje - noodweer!!

Salima 29 jun 2011

 1. RIJSWIJK - Het KNMI heeft dinsdagavond om kwart over tien een waarschuwing voor extreem weer (code oranje) afgegeven voor het hele land.

  Het KNMI waarschuwt voor zware buien die gepaard kunnen gaan met veel bliksemontladingen, windstoten tot 80 kilometer per uur en hagel.
  Eerder op de avond was de waarschuwing voor Zeeland en Zuid-Holland ingetrokken, maar door een naderend tweede buienfront gaf het weerinstituut toch weer code oranje.
  Thuisblijven
  Ook Rijkswaterstaat waarschuwde voor gevaarlijke situaties op de weg door zware regen- en onweersbuien met hagel.
  Automobilisten die niet de weg op hoeven gaan, konden volgens de dienst beter thuisblijven. De ANWB waarschuwde voor een drukke avondspits, maar trok die waarschuwing al snel weer in.
  Spoorwegen
  Op een aantal spoortrajecten in het zuiden van het land doen zich dinsdagavond grote problemen voor als gevolg van het noodweer. Volgens de NS is het zuiden onbereikbaar via het spoor.
  Tussen Vught en Boxtel is het spoor versperd door een boom en er rijden geen treinen. Tussen Sittard en Roermond rijden geen treinen door blikseminslag. Datzelfde geldt voor Eindhoven-Breda. Tussen Den Bosch en Oss is de bovenleiding stuk. De NS gaat met bussen gestrande reizigers weghalen.
  Storingsploegen
  Spoornetbeheerder Prorail heeft storingsploegen naar Brabant gestuurd. Volgens een woordvoerster kunnen die nog niet aan de slag. ''De situatie is nog te gevaarlijk door bliksem en vallende takken en bomen. We willen zo snel mogelijk de problemen verhelpen, maar de veiligheid van het personeel gaat voor'', aldus de woordvoerster van Prorail.
  De storingen op de verschillende trajecten zullen naar verwachting niet voor het einde van de dienstregeling dinsdag verholpen zijn. Prorail zegt dat treinreizigers woensdagochtend rekening moeten houden met vertragingen. Het advies voor dinsdagavond luidt: reis niet per trein naar het zuiden.
  Zwaar getroffen
  Meerdere steden zijn dinsdagavond bijzonder zwaar getroffen door het noodweer. Dat geldt onder meer voor Vught en Boxtel. Binnen korte tijd kregen brandweer en politie in Vught 1800 meldingen binnen van omgevallen bomen, kapotte gasleidingen, blikseminslagen en ondergelopen straten.
  In Boxtel zijn op meerdere locaties bomen op woningen terechtgekomen. Voor zover bekend zijn geen persoonlijke ongelukken gebeurd, maar de ravage is groot. Straten liggen bezaaid met takken en bomen die onder meer op auto's terecht zijn gekomen. Sommige bomen hebben in hun val gasleidingen mee omhoog getrokken die daardoor zijn geknakt.
  De brandweer heeft assistentie gekregen van korpsen uit de omgeving.
   
 2. Jaa dat hebben we gemerkt, hagel, wind, onweer en regen .. en niet te vergeten heel erg benauwd!
   

Deel Deze Pagina