'Koning Marokko kondigt nieuwe grondwet aan'

Salima 17 jun 2011

 1. 'Koning Marokko kondigt nieuwe grondwet aan'

  RABAT/MADRID - De Marokkaanse koning Mohammed VI zet naar verwachting vrijdagavond in grote lijnen een plan voor een nieuwe grondwet uiteen, waarbij veel van zijn feitelijke regeringsmacht wordt overgeheveld naar de premier.

  Die wordt dan daadwerkelijk regeringsleider, zoals in de meeste Europese monarchieën het geval is.

  De koning spreekt het volk om 22.00 uur onze tijd toe. Officieel is niet bekendgemaakt waar hij het over zal hebben, maar de Marokkanen verwachten meer informatie over de ''allesomvattende grondwettelijke hervormingen'' waarover de koning 10 maart op de tv repte.

  Die toespraak volgde op grote betogingen op 20 februari. Onder de belangrijkste grieven van de duizenden demonstranten was het feit dat de koning nog steeds oppermachtig is en werkt met de bevoegdheden van een absoluut vorst bij de gratie Gods.
   
 2. Hmmm interessant .. :)
   
 3. ben benieuwd! Straks maar kijken dan. Mijn vader meskin zit nu al klaar hihi
   
 4. Hahahaha
   
 5. Hij is bang dat hij het mist. dan maar 2 uur van te voren daar gaan zitten hahah
   
 6. hahahaha mn vader is ook zo, zn motto: beter vroeg dan laat :p
   
 7. ze hebben eigenlijk wel gelijk :p
   
 8. hahahaha ja he
   
 9. De overwinning voor Imazighen
  Door: Massinissa

  “Koning levert macht inâ€

  Eindelijk de lang verwachte toespraak van de koning van Marokko. Iedereen die de toestanden in Marokko volgt kon de wijzigingen verwachten. In Marokko heeft koning Mohammed in een toespraak belangrijke hervormingen aangekondigd die het land moeten omvormen tot een parlementaire monarchie en een parlementaire democratie.

  Onder de belangrijke wijzigingen zijn o.a het implementeren van Tamazight als officiële taal voor alle Marokkanen naast het Arabisch, het beperken van de activiteiten van de koning. men verwacht veel reacties over deze belangrijke toespraak van de koning. Men verwacht zelf dat de landen omheen zoals Algerije en Libië zullen jaloers kijken naar de veranderingen omtrent het officialiseren van het Tamazight naast het Arabisch. Wij zien duidelijk een bewustwording van Imazighen van Libië. Wij zien voor het eerst Tamazight programma’s op Libische TV.

  De bevolking zal zich op 1 juli in een referendum kunnen uitspreken over de aanpassingen.
   

Deel Deze Pagina