Maansverduistering in Nederland

Salima 15 jun 2011

 1. TOTALE MAANSVERDUISTERING TE ZIEN
  Komende nacht is er een totale maansverduistering, die ook in Nederland grotendeels is te zien.

  Maximum
  De eclips begint al vroeg, om 19.24 uur, wanneer de zon nog volop boven de horizon staat. Het maximum is om 22.13 uur, ruim tien minuten nadat de zon is ondergegaan. Kort na 23.00 uur is de volledige eclips voorbij. Om 01.03 uur is de maan dan weer helemaal uit de schaduw van de aarde.

  Rode gloed
  Op het hoogtepunt van een verduistering is de maan volledig in de zogenoemde kernschaduw van de aarde. Toch is hij niet helemaal donker. Een klein beetje zonlicht wordt gebroken door onze atmosfeer en raakt de maan toch. Dit gebroken licht is voornamelijk rood, waardoor de maan een rode gloed krijgt.

  Laag aan de horizon
  De kans dat dit rode effect ook vanavond is te zien, is klein; de maan staat laag aan de horizon en het is nog redelijk licht tijdens de maximale verduistering.

  Hoge of open plek
  De stichting voor amateurastronomen, De Koepel, raadt mensen aan om een hoge of een open plek uit te zoeken om de verduistering te zien. Liefhebbers kunnen ook terecht bij een aantal sterrenwachten, zoals Sonnenborgh in Utrecht en De Cosmos Sterrenwacht in Lattrop (Overijssel).

  Volgende in 2015
  Wie deze maansverduistering mist, moet voor de volgende volledige wachten tot 28 september 2015. Op 10 december dit jaar is er nog wel een staartje te zien van een volledige verduistering, en op 25 april 2013 is er ook nog een gedeeltelijke maansverduistering zichtbaar.
   
 2. "Heel jammer, want de maan zou in dit geval al boven de horizon zijn verduisterd. Dat komt bijna nooit voor", zegt een woordvoerder van Cosmos Sterrenwacht in Dinkelland.
  Bij de sterrenwacht in Twente hadden zich woensdagavond ongeveer 150 mensen verzameld om het schouwspel te kunnen zien.
  "Maar het is hier zwaarbewolkt en dat zal wel zo blijven. Wij zullen er niets van zien", aldus de woordvoerder, die gehoord heeft dat rond Zeeland wel sprake was van opklaringen. In Amsterdam was het echter ook bewolkt.
  Schaduw
  De volle maan bewoog zich woensdag volgens de landelijke organisatie voor amateursterrenkundigen Stichting De Koepel precies door de schaduw van de aarde en nam een rode kleur aan.
  De maansverduistering begon rond 20.30 uur, maar toen was het nog licht en was de maan nog niet op.
  Tegen 21.30 uur was de maan helemaal in de schaduw van de aarde getreden en was de verduistering totaal, maar stond de maan nog 4,5 graad onder de horizon.
  Ruim een uur
  Pas rond 21.45 uur verscheen de maan aan de zuidoostelijke horizon. Daarna zou de totale verduistering nog ruim een uur duren. De maansverduistering zou nog indrukwekkender zijn, omdat de maan laag stond, waardoor hij extra groot leek.
  De volgende maansverduistering vindt volgens de woordvoerder van de sterrenwacht in Dinkelland in 2015 plaats. "Soms is er elk jaar één, maar soms zit er wel eens twee of drie jaar tussen."
   
 3. -AmazighChick

  -AmazighChick Populair

  13.482
  70
  0
  Is dat nou al geweest of komt dat nog? Ik heb geen zin om die hele teksten te lezen :)
   
 4. dat was gister volgens mij
   
 5. -AmazighChick

  -AmazighChick Populair

  13.482
  70
  0
  Jammer.. dan heb ik em dus gemist :(
   
 6. yeps ik heb het ook niet gezien :(
   
 7. -AmazighChick

  -AmazighChick Populair

  13.482
  70
  0
  Volgende keer gaan we saampjes kijken, Ja toch? Gezellig:)
   
 8. is goed doen we :D
   
 9. jmmr gemist:'(
   
 10. Samir

  Samir Viva Real Madrid Populair

  10.593
  117
  0
  ik heb het ook gemist!
   
 11. -AmazighChick

  -AmazighChick Populair

  13.482
  70
  0
  Okee. De volgende keer inshaAllah gaan we met zijn allen kijken! Gezellig hea! Glaasje ne3ne3-thee erbij, amandelkoekjes en ergens buiten op een grasveldje gaan zitten :). Ja toch?
   
 12. Jaaa :D

  En dan genieten van het zicht!
   

Deel Deze Pagina