Mag een vrouw zonder Mahram naar buiten?

-AmazighChick 11 mrt 2011

 1. -AmazighChick

  -AmazighChick Populair

  13.482
  70
  0
  Reizen & transport
  Mag een vrouw zonder mahram naar buiten?


  Vraag:

  Mag een vrouw zonder mahram naar buiten?

  Vraag ontvangen op 10 september 2003

  Antwoord: Het naar buiten gaan van de (moslim)vrouwen is in oorsprong toegestaan indien hier noodzaak toe is. Het is niet vereist dat zij vergezeld moet worden door een mahram, behalve als zij vreest voor Fitnah (doordat zij bijvoorbeeld wordt lastig gevallen). In dat geval mag zij alleen naar buiten gaan samen met een mahram, die haar beschermt en over haar waakt. Wel is het vereist dat zij zich houdt aan de volgende voorwaarden:

  - Zij mag alleen naar buiten gaan als haar kleding voldoet aan de Islamitische voorschriften.

  - Zij mag niet geparfumeerd naar buiten gaan.
  Dit op basis van de volgende overlevering van de Profeet (vrede zij met hem): “Verbiedt niet de dienaressen van Allah om naar de moskeëen van Allah te gaan en laat hen ongeparfumeerd naar buiten gaan.” (Aboe Daawoed en Sahih verklaard door al-Albaani)

  Als zij onbedekt en geparfumeerd naar buiten gaan, leidt dit slechts tot fitnah waarvan zijzelf ook het slachtoffer kan worden. Als er geen gevaar is voor fitnah en de vrouw voldoet aan de Islamitische kledingsvoorschriften, dan is er niets op tegen dat zij naar buiten gaat. Ook de vrouwen in de tijd van de Profeet (vrede zij met hem) gingen naar buiten zonder mahram.

  Gebaseerd op een fatwa van Sheich Ibn cOethaymien

  Het naar buiten gaan van de moslimvrouw is slechts toegestaan onder de volgende voorwaarden:

  Het in acht nemen van de Islamitische kledingsvoorschriften. Dit op basis van de volgende woorden van Allah (interpretatie van de betekenis):

  “En blijft in jullie huizen en vertoont jullie aantrekkelijkheden niet zoals dat in de vroegere tijden van de onwetendheid werd gedaan.” (Soerat al-Ahzaab: 33)

  - Er dient geen gevaar voor fitnah te bestaan.

  - De vrouw mag slechts naar buiten met de toestemming van haar man.
  Sheikh Fawaz Jneid

   

Deel Deze Pagina