Marokkaanse Koning Hassan II: ¨Oorlog tegen de Rif uit wraak¨

Salima 18 apr 2011

 1. De Franse journalist Ignace Dalle Heeft in zijn laatste boek met nadruk bevestigd dat de voormalige Marokkaanse koning Hassan 2 trots was op zijn wandaden tijdens de door hem als kroonprins geleide oorlog tegen de Rif in 1959. Die zou het hebben verteld aan een buitenlandse journalist.

  Dalle vertelt dat zijn boek ‘Hassan II, entre tradition et absolutisme’ (Hassan II, tussen traditie en absolutisme) nieuwe, zeer goed bewaarde en geheime informatie uit de Franse archieven bevat.

  [​IMG]  Naast de bekende informatie uit geschriften en getuigenverklaringen over gruweldaden die de kroonprins in de Rif beging samen met kolonel Oufkir beging, bevat het boek ook nieuwe informatie over de gang van zaken. Het betreft o.a. een gesprek tussen de kroonprins Hassan II en de toenmalige (en kortstondige premier) Abdellah Ibrahim. Op de vraag van de premier aan de kroonprins naar een verklaring van de oorlog tegen het noorden antwoordde deze dat deze als wraak was op een moordpoging die op hem gepleegd zou zijn. Na het starten van een geheim onderzoek door de premier hiernaar onder leiding van Mohammed el Ghazaoui was men niets tegen gekomen wat het verhaal van de kroonprins zou kunnen bevestigen.

  Daarnaast is ook het aantallen slachtoffers dat Dalle uit de archieven heeft kunnen concluderen. Dit is een aantal tussen de 5.000 en 8.000 slachtoffers.

  [​IMG]

  Ignace Dalle, AFP correspondent gedurende vier jaar in Marokko, schreef diverse boeken over de Marokkaanse monarchie, waaronder "Le Règne de Hassan II (1961-1999)", "Une espérance brisée" et "Les trois Rois : la monarchie marocaine, de l’indépendance à nos jours".
   
 2. musti

  musti

  5.829
  132
  0
  Ewa wat is hij nu met zijn wraak.
   

Deel Deze Pagina