Marokkaanse koning laat 190 gevangen vrij

latifa-arif 14 apr 2011

 1. Koning Mohammed VI van Marokko heeft vandaag 190 gevangenen gratie of strafvermindering verleend. Dat heeft het Marokkaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt. Onder de gelukkigen zijn zes gematigde islamisten die veroordeeld waren in het kader van het dossier van de Belgische Marokkaan Abdelkader Belliraj. De beslissing is een gevolg van een verzoek van mensenrechtenorganisaties.

  In Marokko is de afgelopen weken gedemonstreerd, maar niet op een even grote schaal als bijvoorbeeld Tunesië. De betogers eisten meer democratische vrijheden. Van de 190 gevangenen die gratie kregen, zullen er 96 meteen vrijgelaten worden. De anderen kregen forse strafverminderingen

  [​IMG]
   
 2. Antiterreurwetten
  Volgens onafhankelijke actievoerders worden verdachten, die worden vastgehouden op basis van de antiterreurwetten, regelmatig het slachtoffer van mensenrechtenschendingen.
   
 3. Uit de telegraaf:

  Gratie voor politieke gevangenen Marokko

  RABAT - De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft 190 gevangenen gratie verleend. Hij heeft zich volgens meldingen donderdag van het staatspersbureau MAP laten leiden door de Nationale Raad voor Mensenrechten (CNDH). Onder de mensen die zijn vrijgelaten of die strafvermindering hebben gekregen, zijn meer dan negentig politieke gevangenen.

  De CNDH is door de vorst in het leven geroepen, nadat 20 februari ook in dit Noord-Afrikaanse land spontane betogingen waren begonnen voor hervormingen, met name voor de afschaffing van de regeringsmacht van de koning. De voorzitter van de raad, Mohammed Sebbar, zei dat dit slechts het begin is van een herziening van de zaken die tegen politieke gevangenen zijn gevoerd.
  Onder de vrijgelatenen is de radicale prediker Mohammed Fizazi, die in 2003 dertig jaar cel kreeg, omdat hij terroristen zou hebben geïnspireerd.
   

Deel Deze Pagina