Nacer Zafzafi, de held van Al Hoceima?

Marocia 13 apr 2017

Tags:
 1. Marocia

  Marocia Moderator

  145
  20
  0
  Steeds vaker verschijnen er filmpjes en berichten uit Al Hoceima over de toespraken en protesten van Imazighen onder leiding van activist en woordvoerder Zafzafi (ناصر الزفزافي). Het is nog steeds onrustig in de regio van Al Hoceima, en het lijkt erop dat het nu de aandacht krijgt van heel het land. Dat is vooral te danken aan Zafzafi, die de afgelopen maanden actief protest voert tegen alles wat verkeerd gaat in de Marokkaanse Rif. Hij pleit vooral voor primaire basisbehoeften, zoals een ziekenhuis en scholen. Zafzafi voorspelt dat de protesten steeds groter gaan worden, en de Marokkaanse overheid maakt zich nu serieus druk..

  Volgens Zafzafi zijn er in de omgeving van Al Hoceima veel kankerpatienten, maar is daar geen aandacht voor. Al Hoceima heeft geen ziekenhuis voor deze patienten, waardoor ze honderden kilometers moeten reizen om zorg te krijgen. Bovendien zijn er geen universiteiten en scholen voor zwakbegaafden in Al Hocima. De Marokkaanse overheid heeft de afgelopen decennia de regio van Al Hoceima verwaarloosd, en volgens Zafzafi is het nu tijd om actie te voeren. Zafzafi verwijst ook naar het feit dat Al Hoceima sinds 1958 door de overheid is bestempeld als een militaire zone. Dit zorgt ervoor dat veel investeerders de regio vermijden.

  zafzafi.png
  Nasser Zafzafi is de man op de voorgrond tijdens een demonstratie in Al Hoceima.

  Volgen jullie de protesten in Al Hoceima en wat vinden jullie van de activist Zafzafi?
   
  Last edited: 13 apr 2017
 2. Marocia

  Marocia Moderator

  145
  20
  0
  Nasser Zafzafi wordt al zeker een jaar gezien als de meest prominente activist van de protesten in omgeving Al Hoceima. In de Marokkaanse kranten wordt vaak verwezen naar Zafzafi als een "seperatist", die een onafhankelijk gebied wil hebben in de Rif. Ook de minister van Binnenlandse Zaken, Abdelouafi Laftit, beweerde dat de activisten in Al Hoceima een eigen staat willen vormen.

  Zafzafi heeft dit echter meerde malen tegengesproken in verschillende filmpjes op Youtube. Zafzafi verwierp de aantijgingen en beschuldigt de regeringscoalitie van “het verspreiden van onwaarheden over de Rif protesten.” “We zijn geen separatisten. We hebben legitieme eisen, zes maanden lang hebben we met protesten en er geen onrust veroorzaakt. Stabiliteit en veiligheid van het land zijn intact gebleven. Wij hebben geen separatistische neigingen.” aldus Zafzafi.

  Zafzafi ontkent bovendien ook dat de demonstranten financiele steun ontvangen uit het buitenland. Er zijn vaak geruchten geweest dat Zafzafi uit onderandere Nederland geld zou ontvangen. Zafzafi daagt daarom iedereen uit om met bewijzen te komen dat er geld uit het buitenland wordt gebruikt om de demonstraties te financieren. Het is de activist ook nog steeds onduidelijk waarom Al Hoceima wettelijk sinds 1958 nog steeds wordt gezien als een militaire zone.

  Khalid Naceri, lid van het Politiek Bureau van de Partij van de Vooruitgang en Socialisme (PPS), beschuldigd de demonstranten van het gebruik van sociale eisen als voorwendsel om problemen te wakkeren.

  De relatie tussen demonstranten en de overheid is uiterst gespannen de afgelopen periode.
   
 3. Marocia

  Marocia Moderator

  145
  20
  0
  De voorzitter van de Marokkaanse Mensenrechtenraad (CNDH) heeft de protesten in Al Hoceima bestemdeld als 'rustig' en hun eisen ' sociaal legitiem'. Het is een opvallende uitspraak van de mensenrechtenraad, aangezien deze vooral de mening van de overheid verkondigd.

  CNDH voorzitter Driss El Yazami, gaf tijdens een Marokkaanse tv-debat aan dat “protesten in Marokko zijn gestegen van 10.000 tot 16.000 protesten per jaar.” Volgens El Yazami is het een goede ontwikkeling dat de Marokkaanse burgers zich bewust zijn van hun rechten en op een vreedzame wijze de straat opgaan. El Yazami ging verder te zeggen dat de CNDH een verantwoordelijkheid heeft om pro-actief in te grijpen als er spanning kan leiden tot de schending van de mensenrechten.

  De protesten in Al Hoceima zijn fors toegenomen na de dood van Mouhcine Fikri, de visboer die was doodgedrukt in een afvalpers nadat zijn koopwaar werd ingenomen door de autoriteiten op 28 oktober 2016.
   

Deel Deze Pagina