Navo bombardeert Kaddafi

Salima 21 aug 2011

 1. Libische opstandelingen naderen de hoofdstad Tripoli in rap tempo. Waar de frontlinie momenteel ligt is niet bekend, de frontlinies zijn constant in beweging. Een journaliste van Al Jazeera meldt dat de oppositie controle heeft over drie wijken in Tripoli.

  Eerder lieten de rebellen al weten dat de eerste aanval op Tripoli een feit is. In de stad waren zaterdagavond laat zwaar geweervuur en ontploffingen te horen. De gevechten braken uit enkele uren nadat de nabijgelegen stad Zawiya door de opstandelingen was veroverd.

  16:12 > NAVO-luchtaanvallen op 'compound' Kaddafi
  De NAVO heeft zondag het Bab al-Aziziya-complex in het centrum van de Libische hoofdstad Tripoli gebombardeerd. Dat is het uitgestrekte hoofdkwartier van dictator Muammar Kaddafi. Dat meldde de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

  De NAVO liet eerder weten zich met de bombardementen te richten op Tripoli om de rebellen te ondersteunen. (Bron: Al Jazeera)

  15:55 > 'Verschuivende gevechtslinies maken luchtaanvallen moeilijk'
  De NAVO zei zondag dat de verschuivende gevechtslinies en de gevechten in steden en dorpen het moeilijk maken om doelwitten voor luchtaanvallen te identificeren en aan te vallen. "Het is veel moeilijker in een stedelijk gebied", zei NAVO-woordvoerder kolonel Roland Lavoie. Het vereist zeer precieze informatie om de aanvallen uit te voeren zonder de burgerbevolking in gevaar te brengen, aldus Lavoie. (Bron: AP)

  15:10 > Bewoner Tripoli vertelt over de vuurgevechten van zondagochtend

  15:05 > Doden en gevangenen
  De Arabische nieuwszender al-Jazeera meldt zondag dat de strijd in en om Tripoli aan 31 van Kaddafi's militairen het leven heeft gekost. Meer dan 40 militairen zouden gevangen zijn genomen. (Bron: Al Jazeera)

  14: 47 > Schip voor evacués Libië moet omkeren
  Een Maltees schip dat zondag in de Libische hoofdstad Tripoli buitenlanders wilde ophalen om hen in veiligheid te brengen, heeft de haven niet weten te bereiken. Het schip werd beschoten en moest daarop omkeren. Dat meldde het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Onder de buitenlanders in Tripoli zijn een Poolse vrouw met haar drie kinderen. Ook zouden er negen Britten wachten op evacuatie. In Libië verblijven in totaal 14 Nederlanders. Zij willen allen daar blijven. (Bron: ANP)

  14:35 > Libische oud-premier in Italië
  De Libische oud-premier Abdel Salam Jalloud is in Italië aangekomen. De Italiaanse minister van Defensie heeft dat bevestigd. Een woordvoerder van de opstandelingen stelde in de nacht van vrijdag op zaterdag dat Jalloud is overgelopen naar de rebellen.

  Jalloud hoorde lang bij de harde kern van het Libische bewind. Van 1972 tot 1977 was hij premier. In de jaren negentig viel hij echter in ongenade. Jalloud verdween uit het openbare leven en stond mogelijk onder huisarrest. (Bron: AP)

  13:50 > 'Oppositie heeft controle over drie wijken in Tripoli'
  Zeina Khodr, journaliste van Al Jazeera, bevindt zich aan het front van de strijd. Ze meldt dat de oppositie controle heeft over drie wijken in Tripoli. Bekijk hieronder het interview met de verslaggeefster.
   

Deel Deze Pagina