Hoe kom ik van mijn zonden af..

21 aug 2011
13.008
244

Je komt pas in het paradijs, als je zo zuiver bent als dat goud..
We zullen nu wel erg benieuwd zijn naar de manier(en) waarop we onze zonden kunnen missen, en het moge duidelijk zijn dat we dat hard nodig hebben, als we het paradijs willen bereiken..​

Allah sub7ana wa ta3ala, de barmhartige heeft ons wel 11 kansen gegeven, 11 manieren, 11 'stations voor het wissen van de zonden', je kunt het stations noemen, omdat ze als het ware achter elkaar komen, van de een ga je naar de ander, en aan het eind, vinden we hopelijk de deuren van het paradijs.insha Allah, moge Allah ons daartoe helpen.
Als wij deze kansen goed weten te benutten, staan we aan het eind van de rit dus voor de deuren van het paradijs insha Allah.
Van deze 11 stations zijn er 4 in het wereldse leven, 3 in het graf, en 4 in het op de dag des oordeels.

Tijd om te verklappen wat die 11 stations zijn:

De vier van het hedendaagse leven:

1- Het tonen van berouw.
Daar hebben we het de tweede 'les' uitgebreid over gehad. Nog even opfrissen: wil je dat je berouw geaccepteerd wordt, dan moet je de volgende drie dingen doen:
- Spijt hebben van de zonde
- Het stoppen van de zonde
- Nooit meer herhalen van de desbetreffende zonde
Merk op dat dit niet zo moeilijk hoeft te zijn, je kunt elke avond met jezelf opsommen wat voor goeds en wat voor slechts je hebt gedaan, toon direct berouw voor je zonden, en doe het inderdaad nooit meer.subhana Allah, zo makkelijk, wat houdt ons nog tegen??

2- Het vragen van vergeving
Je zou denken, dit is precies hetzelfde als het eerste punt, maar er is een fundamenteel verschil, nl: het tonen van berouw, doe je voor een bepaalde zonde, je weet heel goed van jezelf dat je dat hebt gedaan en dat het niet mag, en je hebt er spijt van. Maar hoeveel kleien zonden zien wij over het hoofd, of geven er geen enkele betekenis aan, en maken ze klein in onze ogen??? Ook die zonden moeten gewist worden, vraag daarvoor vergeving!! Dus Allah vergeeft ons ook voor de zonden die we niet meer weten?? Hoe graag wil Allah ons in het paradijs krijgen.Hij houdt alle deuren wagenwijd voor ons open.maar wij nemen zijn gunsten en kansen niet aan.hoe kunnen wij dat nou maken???
Vergeving vragen. hoe doe je dat.simpeler kan het niet: Astaghfiro Allah.
Deze twee kleine woordjes, herhalen, het is een kleien iets, maar geven wij het wel genoeg aandacht.laat iedereen eens voor zichzelf nagaan: wat is de laatste keer, dat je vijf minuten achter elkaar istighfaar hebt zitten doen?? Helaas zullen er mensen zijn die 'nooit' op deze vraag zullen antwoorden, of k heb het ooit gedaan.een keertje..
Laten we afspreken, dat we dit in ieder geval niet nalaten, na het fajr gebed, of na een ander gebed, maar hou het in ieder geval elke dag bij! Niks is makkelijker.en je kan er zoveel mee bereiken, het kan net die ene keer meer zijn wat verschil uitmaakt en dat je van de siraat wordt gered..stel je voor..
De profeet zei: "Hij die Allah om vergeving vraag, opent voor hem alle deuren, en verlost hem van alle problemen, en schenkt hem van waar hij niet verwacht."
Subhana Allah.dus boven het vergeven van de zonden, ook nog dit alles.hoe barmhartig is onze Heer???

3- Goede daden die onze zonden wissen
Het wordt een aantal keren in de koraan herhaald (de precieze aya kan k nie vinden), dat een slechte daad, gewist wordt door een goede daad die je daarna verricht.
De profeet saw zegt in een overlevering: ".En vervolg de slechte daad met een goede, die het voorgaande wist..."
We leren hieruit dat goede daden nooit teveel zullen zijn.Wij krijgen er zegeningen voor, en daarboven wissen ze ook nog de zonden.een soort bonus. Geef extra sadakaat, doe meer dikr (gedenken van Allah swt), bidt de aanbevolen gebeden, etc. Waarom laten wij al deze zegeningen staan..hebben wij er genoeg?? Zeer zeker niet!!
Als je iemand in dit leven vraagt of hij een beetje harder zijn best wil doen om meer geld te krijgen, zal hij nooit weigeren.waarom weigeren wij al dit goeds wel.een rare situatie..vergeet er niet bij, dat de profeet saw en zijn metgezellen, ook hun best deden om zoveel mogelijk zegeningen te sparen, het volgende verhaaltje maakt het ons duidelijk:
Bij de slag van Badr, gingen de moslims van Medina, naar het plaatje Badr. Deze twee plaatsen zijn zo'n 150 km van elkaar verwijderd. De metgezellen hadden niet genoeg kamelen, en elk groepje van drie, moest samen 1 kameel delen. Gemiddeld zou iemand in een reis dus 100 km lopen!!!
De profeet saw deelde zijn kameel met Ali ibn Abi Talib en Mathad inb abi Marthad. De profeet was toen 55 jaar, Ali was 21 en Marthad was 20. Deze twee jongemannen konden het niet over hun hart krijgen, om de oudere profeet, zo'n lange afstand af te laten leggen, dus spraken ze af dat zij zouden lopen, en de profeet mag op de kameel.
Samen gingen ze het tegen de profeet saw vertellen. Hij zei: "Nee, bij Allah niet, jullie zijn niet beter dan mij in het lopen, en de zegeningen heb k net zo hard nodig als jullie."
Laten we uit deze gebeurtenis onze leerpunten trekken, en laat het een steun voor ons zijn om juist overal zoveel mogelijk zegeningen uit proberen te halen.
Ook Abu Bakr wilde tijdens zijn hidjra de volle prijs voor zijn rijdier betalen, om zo de volledige beloning voor zijn emigratie te behalen. Als de metgezellen en de profeet op deze manier omgingen met het behalen van zegeningen, zij die wisten dat ze het paradijs binnen zullen treden, zij die zoveel deden..wat moeten wij dan doen??Hoe hard zouden wij ins best moeten doen???

4- Tegenspoed
Het klinkt raar, maar het is echt zo..een ziekte kan rede zijn voor het wissen van vele zonden, misschien wel van een heel jaar!! Het verliezen van een kind, of een dierbaar iemand, kan ook vele zonden wissen. Maar een ding moeten we hier heel goed in de gaten houden: de profeet saw heeft ons verboden om onheil te vragen van Allah swt, maar het is juist de bedoeling, dat als je in een tegenspoed verkeert, dat je dan geduld en sabr opbrengt, en je alleen richt tot Allah swt, en alleen Hem vraagt om je bij te staan, in dat geval is een tegenspoed inderdaad een wisser voor je zonden.
Dit waren de vier van het hedendaagse leven.zij die deze waardevolle kansen (helaas) hebben gemist.zij die toch te trots waren om geen vergeving te vragen, geen berouw te tonen.zij hebben veel gemist, want anderen hebben een voorsprong, maar Allah swt, is de bramhartige, de genadevolle, hij biedt ze nog drie andere kansen in het graf.., de profeet saw zei: "Het graf is een tuin, van de tuinen van het paradijs, of een kuil van de kuilen van het hellevuur." Zij die hun kansen goed hebben benut in het wereldse leven, zullen dichterbij het eerste zijn, maar zij die dat niet doen, zullen eerder bij het laatste terecht komen.
Maar Allah de genadevolle geeft ons nog de volgende drie kansen:

1- Het janaza gebed
Dit is het gebed wat wordt gebeden voor de dode. Hoe meer (goede) mensen bij jou gebed aanwezig zijn, des te meer zonden voor jou worden vergeven.Subhana Allah, je bent dood, kan niks meer, maar alsnog wil Allah swt jou dit schenken.
Niet zo lang geleden, waren er eens in Mekka op een dag twee janaza-gebeden, de eerste persoon had bijna drie miljoen mensen, die voor hem hebben gebeden, terwijl de tweede die Mekka binnenkwam.slechts 15 mensen om zich heen had..dit duidt erop dat je imaan en jou daden in je leven.

2- De marteling van het graf
Dit kun je vergelijken met de tegenspoed op aarde.het duister van het graf, de eenzaamheid, de kilte, de leegte, de angsten, de maden die zich om je heen verzamelen.Yaa Allah, zelfs daarvoor krijgen we wat voor terug!!

3- De daden die de levenden voor jou doen
De profeet saw zei: "Vier daden, komen zeker aan bij de dode: Hadj, Omra, sadaka, en de smeekbede."

De dode in zijn graf weet precies wie deze daden aan hem schenkt.
Hoe groot is de barmhartigheid van Allah swt, er komt werkelijk geen eind aan..keer op keer.iemand die dood is, die in zijn leven zoveel zonden heeft begaan en zijn tijd eigenlijk voorbij, kan toch nog steeds hoger en hoger bij U komen???
We zien elke keer weer, dat Allah swt steeds dichterbij ons probeert te komen.en wij, met onze trots en al..wij doen niet een de moeite om een stapje dichterbij te komen..
 
21 aug 2011
13.008
244
Nu resten ons alleen de vier stations van de dag des oordeels:

1- De omstandigheden van de dag des oordeels
Denk je eens in.de zon die laag staat, het zweet, wat tot je knieën, middel, schouders, of zelfs je oren komt!! Ook dat heeft allemaal met je daden te maken, hoe goed waren jou daden?? De planeten die ook naderen, de bergen die in fijn poeder veranderd worden, de aarde die splits, de zeeën die overvloeien en daarbij komt ook nog de angst.de angst van het overgaan van de siraat....de angst van het ontmoeten van Allah swt.....

2- Het ontmoeten van Allah swt
De angst van jou beurt, wanneer Allah swt jou oproept, om bij hem te komen, om te kijken wat jij in dit leven hebt voorbereidt voor die dag.voor dat moment eigenlijk. We moeten ons realiseren dat dit moment, het moeilijkste moment zal zijn. hoe zou jij je voelen als Allah swt tegen jou zegt: "Was ik zo onbelangrijk voor je, dat je mij niet wilde aanbidden, dat je anderen voorrang gaf?? " En het moment dat je je boek moet voorlezen.dit heb k gedaan, dat heb ik gedaan, en dat ook, en die er ook bij.dat alles, voor Allah swt, niemand die jou dan kan helpen, of kan verbergen.. Als we altijd aan dit moment dachten, op het moment dat we een zonde gingen verrichten.misschien dat we er dan beter doorheen komen..ik vraag Allah om ons te helpen met het volgen van Zijn pad. Er wordt zelfs verteld door de profeet saw dat er mensen zullen zijn die Allah smeken om het vuur in te gaan, in ruil dat ze dat moment niet mee hoeven te maken.

3- De vrijspraak voor jou, van de profeet saw (Shafa3a)
Maar dit heeft enkel en alleen zin als je in dit leven de profeet lief hebt en van hem houdt. Dit betekent, dat je zoveel mogelijk je best doet om zijn pad te volgen, en om zijn Sunnah vast te houden. Als je je hele leven de profeet niet hebt gekend, of wilde kennen, dan kun je hier absoluut niet op rekenen!!

4- De vergeving van Allah swt Maasha Allah.
boven al dit alles, al deze kansen, heb je nog een grote kans, een waardevolle kans, en dat Allah swt, na dit alles, jou alsnog, op de dag des oordeels, op het laatste moment, jou vergeeft van nog enkele zonden die jou zijn bij gebleven??? Zij die na dit alles, alsnog het vuur binnen treden. wat hebben zij gedaan, als al deze dingen hun zonden niet hebben kunnen wissen. we kunnen er slechts naar gissen. Wat we weten, is dat we nog vele kansen hebben, en dat we deze goed moeten benutten. Allah's barmhartigheid is groot, maar wij moeten ook een beetje moeite opbrengen, en ook een paar stappen in Zijn richting zetten..wie weet zullen die stappen juist datgene zijn wat jij nodig had voor Zijn vergeving??

Nog een laatste, maar zeer belangrijk punt: Van deze elf kansen, kunnen we eigenlijk zeggen dat we er maar drie in handen hebben, namelijk: het tonen van berouw, het vragen van vergeving, en het doen van vele goede daden. Daarom is daar het meeste aandacht aan gegeven. Als die goed gaan, gaat de rest ook goed, maar je hebt nooit de zekerheid dat er mensen voor jou komen bidden, of dat de profeet jou vrij zal spreken, etc. Maar je maakt er wel meer kans op als je je best doet de eerste drie te volbrengen.
 
31 dec 2012
2.957
300
Sobhanalah, kippevel! Yaa rabi wij zijn inderdaad een zwak volk :( , moge onze zondes vergeven worden amien,
 

Patron

Amazigh
9 mrt 2012
4.028
560
Wanneer we alle punten zouden volgen, zijn we goede moslims! Vooral de tawbah is belangrijk, maar dat moet wel oprecht gebeuren. Veel mensen doen tawba maar een week later plegen ze weer die zonde.
 
21 aug 2011
13.008
244
Wanneer we alle punten zouden volgen, zijn we goede moslims! Vooral de tawbah is belangrijk, maar dat moet wel oprecht gebeuren. Veel mensen doen tawba maar een week later plegen ze weer die zonde.
We zijn gewoon te druk bezig met het wereldse leven...
 
7 jul 2011
1.258
423
La 7awla wala 9uwatta illa billah al3adeem, heb hier echt een traantje weg moeten pinken. Moge Allah sub7anahuwata3ala onze zondes vergeven, Amin!
 
Bovenaan