Is het toegestaan voor vrouwen om broeken te dragen? – Shaykh ‘Abdoer-Rahmaan al-Barraak

2 okt 2012
3.117
190
Vraag:
Is het toegestaan voor vrouwen om (buiten) broeken te dragen? Als het antwoord nee is, waarom dan niet?

Antwoord:
Lof zij aan Allaah,

De Moslima dient kledij te dragen die haar lichaam en ‘Awrah bedekt. Dit houdt dus in dat ze kledij draagt welke niet doorzichtig is waardoor de huid te zien zal zijn, en niet strak is waardoor de vormen van de ‘Awrah te zien zullen zijn. En een broek toont het lichaam en de ‘Awrah van een vrouw en aldus is het een vrouw niet toegestaan om een broek te dragen tenzij er loshangende en wijde kledij overheen zit. Dit is omdat het tot de doelstellingen van de Islaam behoort om te waken over de ‘Awrah, en om afstand te houden van het blootstellen ervan, want onachtzaamheid hierin is een wijze waarop men kan vervallen in hetgeen wat door Allaah is verboden; (namelijk) overspel en de wegen die hiertoe leiden.

De Moslima dient zich aldus te houden aan de Islamitische kledingvoorschriften en gedragscodes. Allaah de Verhevene zegt:

يا أيها النبي قل لأزواجك وبناتك ونساء المؤمنين يدنين عليهن من جلابيبهن
“Oh Profeet, zeg tot jouw echtgenotes en tot jouw dochters en tot de vrouwen van de gelovigen dat zij hun Djilbaab [gewaden] over zich heen laten hangen.”{Soerat al-Ahzaab, Vers 59}

En Allaah de Verhevene zegt ook:

وقل للمؤمنات يغضضن من أبصارهن ويحفظن فروجهن ولا يبدين زينتهن إلا ما ظهر منها
“En zeg tegen de gelovige vrouwen, dat zij hun ogen neerslaan (van verboden zaken) en hun kuisheid bewaken, en hun pracht niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is.”

en het Vers gaat nog verder totdat Allaah verderop zegt:

ولا يضربن بأرجلهن ليعلم ما يخفين من زينتهن وتوبوا إلى الله جميعا أيها المؤمنون لعلكم تفلحون
“En laten zij niet met hun voeten stampen om hun pracht die zij verbergen te laten kennen. En keert jullie allen berouwvol tot Allaah, Oh gelovigen. Hopelijk zullen jullie welslagen.” {Soerat an-Noer, Vers 31}

 

Patron

Amazigh
9 mrt 2012
4.028
560
Dus een spijkerbroek met een tuniek of jurk overheen is toegestaan in de islam?
 
17 nov 2011
88
35
Het is niet toegestaan voor een vrouw om strakke kleding te dragen, omdat hierdoor haar lichaamsvormen zichtbaar worden gemaakt. Dit is een aanleiding voor fitnah. Het is meestal zo dat een pantalon de lichaamsdelen die het bedekt accentueert. Tevens is het mogelijk dat vrouwen door het dragen van pantalons mannen immiteren en de Profeet (vrede zij met hem) heeft waarlijk de vrouwen vervloekt die de mannen imiteren.
 
17 nov 2011
88
35
Allah de Verhevene zegt in de Qor’aan -vertaling-:“En zeg tegen de gelovige vrouwen, dat zij hun ogen neerslaan en hun kuisheid bewaken, en hun sieraad niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is. En zij moeten hun sluiers over hun boezems dragen en hun schoonheid niet openlijk tonen, behalve aan hun echtegenoten, of hun vader, of de vaders van hun echtegenoten, of hun zonen, of de zonen van hun echtegenoten, of hun .broeders, of de zonen van hun broeders, of de zonen van hun zusters, of hun vrouwen, of slavinnen waarover zij beschikken, of mannelijke helpers die geen begeerte meer hebben, of de kinderen die nog niet op de ‘auraat van vrouwen letten. En laten zij niet met hun voeten stampen om hun sieraden die zij verbergen te laten kennen. En keert jullie allen berouwvol tot Allah, O gelovigen. Hopelijk zullen jullie welslagen” (Soerat An-noer aya 31)
 

Patron

Amazigh
9 mrt 2012
4.028
560
maar je hebt ook vrouwen die brede pantalons of broeken dragen waardoor hun vormen niet zichtbaar zijn. is het dan nog steeds verboden in de islam?
 
2 okt 2012
3.117
190
maar je hebt ook vrouwen die brede pantalons of broeken dragen waardoor hun vormen niet zichtbaar zijn. is het dan nog steeds verboden in de islam?
Ja ya akhi zoals ik net al zei en hier boven ook al gezegd werd "Tevens is het
mogelijk dat vrouwen door het dragen
van pantalons mannen immiteren en de
Profeet (vrede zij met hem) heeft
waarlijk de vrouwen vervloekt die de
mannen imiteren." Daarbij is het ook een imitatie van de kufar “De Boodschapper van Allah (salla
Allahu alaihi wa salaam zei: ‘Degene die een
volk imiteert is één van hen.’” (Overgeleverd
door Abu Dawud, al-Libaas, 3512. Ingedeeld als
hasan sahih door Al-Albaani in Sahih Abi
Dawud, 3401).
 
2 okt 2012
3.117
190
Al-Munaawi en al-‘Alqami
hebben gezegd: bijvoorbeeld zich kleden zoals
zij zich kleden, hun manier van leven volgen in
kleding en in sommige van de dingen die zij
doen. Al-Qaari heeft gezegd: met andere
woorden, degene die de kufar imiteert zoals in
de manier waarop iemand zich kleedt, of
degene die de kwade en immorele mensen
imiteert, of de Sufies , of de rechtvaardigen,
hij is één van de mensen die hij imiteert, of
deze mensen nou goed of slecht zijn.
 
Bovenaan