vandaag

2 okt 2012
3.117
190
Zaterdag 25 oktober, is de eerste dag van de islamitische maand Muharram.

Muharram is tevens de eerste maand van onze islamitische kalender. Morgen is dus de eerste dag van het islamitische nieuwe jaar, het jaar 1436.

Dat betekent dat de verhuizing (Hidjra) van onze profeet salla allaho 'alaihi wa sellam van Mekka naar Medina 1436 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Aangezien 'Umar - radia Allaho 'anho - deze gebeurtenis heeft aangesteld als de eerste dag van de islamitische kalender.

'Ashura

Het is sterk aanbevolen om de tiende dag van de maand Muharram te vasten, oftewel 'Ashura. Deze komt dit jaar overeen met maandag 3 november.

De reden achter het vasten van 'Ashura

Nadat de profeet salla allaho 'alaihi wa sellam van Mekka naar Medina verhuisde, merkte hij op dat de Joden 'Ashura vasten. Toen hij hen vroeg wat de aanleiding daarvoor is, antwoordden zij dat het de dag is waarop Allah de profeet Moesa - 'alaihi asselaam - en zijn volk van de tiran Fir'awn redde. En dat Moesa uit dankbaarheid aan Allah deze dag vastte en dat zij hem daarin volgen.

Hierop zei de profeet salla allaho 'alaihi wa sellam dat zij, moslims, meer recht hebben op (het volgen van) Moesa dan de Joden, waarop hij de moslims beval om deze dag te vasten. [Hadith in Bukhari]

Verdienste van het vasten van 'Ashura

De profeet salla allaho 'alaihi wa sellam zei over de verdienste van het vasten van ‘Ashura dat het de (kleine) zonden van het voorgaande jaar kwijtscheldt. [Hadith in Sahih Muslim]

Het is aanbevolen om samen met ‘Ashura een dag ervoor of erna te vasten. Het beste is een dag ervoor, in dit geval dus zondag 2 november. Dit om af te wijken van de Joden.

Verder is het aanbevolen voor wie daartoe in staat is om ook veel andere dagen van de maand Muharram te vasten.

De profeet salla allaho 'alaihi wa sellam zei:

"Het beste vasten na Ramadan is het vasten van de maand van Allah: Muharram." [Hadith in Sahih Moslim]

Wie nog dagen van Ramadan moet inhalen

Voor degenen die nog dagen van Ramadan moeten inhalen, is het ook aanbevolen om de dag van ‘Ashura te vasten. Zij kunnen dan de intentie nemen voor het inhalen van Ramadan én de dag van 'Ashura, zoals dat de mening is van o.a. shaych bin Baaz en shaych al-'Uthaimeen - moge Allah beide genadig zijn.

Een mooi initiatief naar aanloop van deze dag is het organiseren van een gezamenlijke iftaar met familie of samen met wat vrienden. Die mooie tijden van Ramadan weer herbeleven!

Beste broeders en zusters:

De oprechte moslim maakt gretig gebruik van dit soort gelegenheden, waarbij tegenover een kleine daad een grote beloning staat. Helemaal aangezien zonsondergang deze dagen erg vroeg is; een makkelijke buit dus die je niet mag mislopen!

Stuur het door; "Wie aanspoort tot het goede, heeft dezelfde beloning als degene die ernaar handelt." [sahih moslim]
 
Bovenaan