Belofte verbreken in de islam en de uitzonderingen

Patron

Amazigh
9 mrt 2012
4.028
560
Er is een vraag gesteld aan Sheikh Munajid (islamqa) over het verbreken van een belofte.

De vraag luidt:
We weten dat het verbreken van beloftes een van de kenmerken is van de huichelaars. Maar als een moslim niet in staat is om zijn belofte te houden om wat voor reden buiten zijn macht, wat moet hij/zij dan doen? Zijn er uitzonderingen voor het verbreken van een belofte?

Antwoord:

Uiteraard staat het vast dat een gelovige zich aan zijn woord moet houden, en het verbreken van beloften is een kenmerk van een huichelaar. Abd-Allah Ibn Amr heeft overgeleverd dat de profeet (Sallallahu alaihi wa sallam) zei:

“Er zijn vier eigenschappen. Wie die deze bezit is een hypocriet. En wie één van deze vier eigenschappen bezit, heeft een karaktereigenschap van een hypocriet. Behalve als hij dit opgeeft. Als hij spreekt, dan liegt hij. Als hij iets belooft, verbreekt hij zijn belofte. Als hij een eed aflegt, schendt hij deze. En als hij een conflict heeft, maakt hij gebruik van slecht taalgebruik.”
Overgeleverd door al-Bukhaari, 2327.; Moslim, 58.

Wanneer een gelovige een belofte niet kan waarmaken, met een geldige excuus, dan is er geen zonde op hem. Er is niet een hadith of andere overlevering met de uitzonderingen, maar er zijn situaties waarin de gelovige niet aansprakelijk gesteld kan worden.

Bijvoorbeeld:

1) Vergeten

Allah swt heeft ons vergeven voor vergeetachtigheid waarbij verplichte acties worden weggelaten of haram acties worden gepleegd. Allah zegt (interpretatie van de betekenis):

"Onze Heer! Straft ons niet als wij vergeten of een fout hebben begaan "
[Al-Baqarah 2: 286]


En Allah heeft gezegd: "Ja." - Overgeleverd door Muslim, 125, uit de hadith van Abu Hurayrah. Volgens een andere versie, Hij zei: "Ik zal dat doen." Overgeleverd door Muslim, 126, uit de hadith van Ibn 'Abbas. Wie een belofte maakt aan iemand en deze vergeet, dan is er geen zonde op hem.

2) Gedwongen om zijn belofte te breken.

Onder dwang is het voor een moslim toegestaan om een belofte te verbreken. Denk hierbij aan een situatie waarin de gelovige wordt gedwongen, aangehouden, bedreigd of verhinderd.

Het is overgeleverd door Ibn 'Abbas dat de Profeet (vrede en zegeningen van Allah zij met hem) zei: "Allah heeft mijn ummah vergeven voor hun fouten, wat ze vergeten en wanneer ze worden gedwongen om iets te doen."

Overgeleverd door Ibn Maajah, 2045, en deze hadith heeft vele bevestigende verslagen; geclassificeerd als sahih door Shaykh al-Albaani in Sahih al-Jaami ' , 1836.

3) Een belofte om iets haraam te doen of iets wat niet verplicht kan worden
Wie een belofte heeft gemaakt om een haram daad te verrichten, mag deze belofte niet vervullen.

Er zijn meer uitzonderingen over het verbreken van een belofte. Lees het hele artikel met het antwoord van Sheikh Munajid op: What are the situations in which a promise may be broken?
- islamqa.info
 
Bovenaan