Geweld t.o.v de moslima's neemt toe.

4 apr 2012
1.869
43
GEWELD

Agressie tegen moslims neemt toe

JOHANNA LAURENT EN REMY AMKREUTZ28-01-15, 06.50u

1©REUTERS

Het geweld tegen moslims neemt in heel Europa toe, zo blijkt uit cijfers. Ook in ons land signaleren moslims én experts toegenomen haat. "Wij lopen met vrees over straat. We worden beschimpt en vernederd."

Moslims worden online aangevallen en op straat beschimpt, omdat ze een hoofddoek of djellaba dragen

Touria Aziz, jeugdwelzijnswerker bij het Molenbeekse D'Broej

In andere landen zijn er duidelijke cijfers. In Nederland kreeg het pas opgerichte Meldpunt Islamofobie in drie dagen tijd 30 meldingen binnen van moslims die werden aangevallen, bedreigd of uitgescholden. In Groot-Brittannië zijn er sinds Charlie Hebdo 112 klachten ingediend en in Frankrijk waren er tussen 7 januari en eind vorige week 128 meldingen. Ter vergelijking; in heel 2014 waren er 133 dossiers in heel Frankrijk.

In ons land stappen moslims niet zo snel naar bevoegde instanties: het aantal klachten bij onder meer het Interfederaal Gelijkekansencentrum blijft stabiel op een vijftigtal per maand, maar "dat is slechts een minderheid", zo klinkt het bij het Centrum.

De verhalen spreken wel voor zich: een Brusselse dokter weigert nog langer "bebaarde-gesluierde koppels" te behandelen wegens te gevaarlijk, er zijn meldingen van kleuters die niet meer met elkaar willen spelen omdat de een de ander ervan beschuldigt "terroristisch" te zijn.

"Moslims worden online aangevallen en op straat beschimpt, omdat ze een hoofddoek of djellaba dragen", zegt ook Touria Aziz, jeugdwelzijnswerker bij het Molenbeekse D'Broej. "Ook worden ze vaker zonder aanleiding gecontroleerd door de politie. Dat is vernederend op een manier die de doorsneeburger zich niet goed kan voorstellen. Bovendien heerst er dezer weken een soort zwijgplicht, want als je iets zegt over wat je is overkomen, dan loop je het risico dat je ervan wordt beschuldigd dat je de aanslag relativeert."

Moslims worden online aangevallen en op straat beschimpt, omdat ze een hoofddoek of djellaba dragen

Touria Aziz, jeugdwelzijnswerker bij het Molenbeekse D'Broej.
 
Bovenaan