Het spenderen aan de echtgenote heeft voorrang op de familieleden

2 aug 2012
2.406
160
Het spenderen aan de echtgenote heeft voorrang op de familieleden, zelfs als het gaat om de vader, moeder of kinderen
Written by Shaych Mohammed bin Saalih al-`Othaymien. Posted in Huwelijk

Het spenderen aan de echtgenote is een verplichting in alle omstandigheden, zelfs als een persoon niet in staat is. Vanwege dit zeggen we: dat hij aan haar (i.e. de moeder) dient te spenderen en dat hij niet zondig is wanneer hij niet in staat is. Echter wanneer hij wel de mogelijkheid heeft en niets besteedt aan haar (i.e. de moeder) dan is hij zondig.

En in staat zijn betekent dat hij voldoende geld heeft om zichzelf en zijn vrouw te onderhouden. En zij (i.e. zijn echtgenote) heeft voorrang op de familieleden, zelfs op de vader, moeder en zo ook de kinderen. Dit omdat het spenderen aan de vrouw in werkelijkheid een voordeel met zich meebrengt en dat is het genieten van elkaar. Want wanneer zij ziet dat haar man niets aan haar besteedt zal zij om een ontbinding vragen; en de man heeft haar nodig! Dus zij heeft voorrang op de moeder en vader. En dit (i.e. het gezin voorrang geven op familieleden) is bevestigd door de profeet (صلى الله عليه وسلم) in de overlevering van Moeslim en Ahmed waarin hij (عليه الصلاة والسلام) zei:



“Spendeer aan jullie gezinnen; vervolgens jullie familieleden, vervolgens hier en daar.”

Bedoelende: geef hen sadaqa (liefdadigheid/aalmoezen).

Kortom, het is een voorwaarde dat men in staat is om te spenderen aan de familieleden. En in staat zijn betekent dat hij meer heeft dan hetgeen wat voldoende is voor hem en zijn gezin; bedoelende zijn vrouw of meerdere vrouwen. Hierna komt het spenderen aan de familieleden.

Oorspronkelijke bron: sharh al-moemti` deel 6 pagina 15
Genomen van:الإنفاق على الزوجة مقدّم على الأقارب حتى على الأم والأب والأولاد ــ العثيمين رحمه الله - المنبر الإسلامي - شبكة سحاب السلفية
Vertaald door: Youssef aboe Safiyyah
 
Bovenaan