Prognose NOS: VVD grootste in provincie, PvdA Tweede Partij, CDA verliest Zwaar!

Samir 2 mrt 2011

 1. Samir

  Samir Viva Real Madrid Populair

  10.608
  117
  0
  Verkiezingen: VVD grootste in provincie, PvdA Tweede Partij, CDA verliest Zwaar!

  AMSTERDAM - Bij een voorlopige prognose lijkt de VVD de grootste partij in de provincies te worden. Het CDA verlies bijna de helft van de Statenzetels.

  Dat meldt de NOS op basis van een peiling van Synovate. De opkomst zou boven de 50 procent uitkomen.

  De VVD lijkt de grootste partij te worden bij de Provinciale Statenverkiezingen. Volgens een voorlopige prognose van bureau Synovate in opdracht van de NOS halen de liberalen 19,9 procent van de stemmen. De PvdA is de tweede partij met 17,5 procent.

  Het CDA halveert bijna ten opzichte van de vorige Statenverkiezingen. In 2007 haalde deze partij nog een kwart van de stemmen. Nu is dat volgens Synovate 13,7 procent.

  De PVV komt in de prognose uit op 11,9 procent.

  Stembureaus gesloten
  De stembureaus voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn sinds 21.00 uur gesloten.

  Om kwart voor zeven had 48 procent van de kiesgerechtigde Nederlanders zijn stem uitgebracht. Daarmee ligt de opkomst hoger dan bij vorige Provinciale Statenverkiezingen, in 2007. Toen ging 46,3 procent stemmen.

  Het zijn spannende verkiezingen voor de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV. Zij hopen op een meerderheid in de Eerste Kamer, die op 23 mei wordt gekozen door de Statenleden.

  Het CDA heeft nu 21 zetels in de Eerste Kamer en de VVD 14. De PVV heeft niet eerder aan deze verkiezingen meegedaan en is nog niet in de Eerste Kamer vertegenwoordigd.

  Peilingen
  Synovate voorspelt in zijn laatste peiling dat de drie partijen 34 van de 75 zetels in de Eerste Kamer zullen halen. Volgens Maurice de Hond zijn het er 37. NIPO houdt het op 37 tot 38 zetels..

  Op sommige stembureaus in Bussum was de opkomst zo hoog, dat de stembiljetten op waren. De gemeente heeft toen stembiljetten opgehaald bij buurgemeenten.
   
 2. Samir

  Samir Viva Real Madrid Populair

  10.608
  117
  0
 3. Samir

  Samir Viva Real Madrid Populair

  10.608
  117
  0
  Geen meerderheid voor coalitie
  Uitgegeven: 2 maart 2011 21:03
  Laatst gewijzigd: 2 maart 2011 21:13
  AMSTERDAM - In een voorlopige prognose lijkt de coalitie van VVD, CDA en PVV geen meerderheid in de Eerste Kamer te halen.

  Samen komen de drie uit op 35 zetels. Drie te weinig voor een meerderheid. Dat meldt de NOS op basis van een peiling van Synovate.
  De VVD komt als grootste partij uit de bus met 15 zetels, de PvdA haalt er 14. Het CDA zakt van 21 naar 11, de PVV komt in de Eerste Kamer met 9 zetels. Ook met de SGP erbij komt de coalitie niet aan een meerderheid, aangezien deze partij 2 zetels lijkt te gaan halen.

  De SP verliest fors en komt op acht, D66 verdriedubbelt naar zes, GroenLinks stijgt iets naar vijf, de ChristenUnie verliest en komt op twee, de Partij voor de Dieren verliest een zetel en houdt er een over en de nieuwe partij 50PLUS komt met twee zetels in de Eerste Kamer.
  Statenzetels
  De prognose betekent dat het CDA bijna de helft van de Statenzetels verliest. De VVD wordt in de provincies de grootste partij. De opkomst bij deze Provinciale Statenverkiezingen zou boven de 50 procent uitkomen. De stemlokalen waren open tot 21.00 uur.
  De voorlopige prognose is gebaseerd op de resultaten tot aan 20.30 uur van onderzoek op veertig vooraf geselecteerde stembureaus tijdens de woensdag gehouden Provinciale Statenverkiezingen.
   
 4. Samir

  Samir Viva Real Madrid Populair

  10.608
  117
  0
  yess! De stemmen moeten nog geteld worden maar Insha Allah haalt de coalitie geen meerderheid! oprotten met Wilders en zijn poppen!
   
 5. aitwayaghertje

  aitwayaghertje Populair

  11.264
  93
  0
  me pa heeft net 5x op pvda gestemd-lol-
   
 6. **** Wilders!
   
 7. aitwayaghertje

  aitwayaghertje Populair

  11.264
  93
  0
 8. De marokkanen in Nederland hebben actief gestemd dit jaar.. het werd ook verzocht in de moskeeen. Wij hebben allemaal pvda gestemd. Insha allah komt er wat moois uit!
   
 9. jaa wij ook allemaal pvda :D
   
 10. aitwayaghertje

  aitwayaghertje Populair

  11.264
  93
  0
  haha moet wel he:p
  maar vind groenlinks eigelijk wel beter:gniffel:
   

Deel Deze Pagina