Tottenham verovert goede papieren voor kwartfinale

Midar_1 15 feb 2011

 1. De eerste confrontatie sinds 39 jaar tussen AC Milan en Tottenham Hotspur is dinsdag geëindigd in een knappe 1-0 zege voor de Engelsen. In San Siro hadden zij voor rust een overwicht en speelde met name Rafael van der Vaart sterk, maar in de tweede helft was het Milan dat heel dicht bij doelpunten was via Mario Yepes. Een snelle counter van Aaron Lennon en Peter Crouch bezorgde de gasten echter de winst. Over drie weken mag Tottenham proberen thuis de klus te klaren. Door een domme overtreding op Steven Pienaar is Gennaro Gattuso er dan niet bij aan Milan-zijde; hij pakte geel terwijl hij al op scherp stond.

  Voor rust zochten Milan en Spurs elkaars helft in hoog tempo op. Beiden wilden er iets van maken en dat kwam de wedstrijd ten goede; Tottenham had het beste van het spel en had na veertig seconden eigenlijk al een strafschop moeten krijgen van de Fransman Stéphane Lannoy. Hij zag een handsbal van Alessandro Nesta op een schot van Lennon over het hoofd en liet de Italianen zo door het oog van de naald gaan. Milan had weinig in te brengen en zag Crouch en Rafael van der Vaart gevaar stichten. Vervelend genoeg moest Christian Abbiati er bovendien al vroeg geblesseerd af.

  De ervaren keeper had teveel last van zijn nek en moest van het veld; Massimiliano Allegri werd zo gedwongen direct een wissel toe te passen en bracht Marco Amelia erin. Snel daarna, in minuut 31, ontstond de eerste kans voor Milan, toen Zlatan Ibrahimovic vanaf links hard voorgaf. De pass werd weggewerkt en direct zette Tottenham een nieuwe aanval op. Die strandde voortijdig en was voorlopig ook het laatste serieuze wapenfeit richting het doel van Amelia; Milan herstelde zich. Hoewel de Casciavit geen uitgespeelde kansen kregen, kwam de wedstrijd meer in evenwicht.

  Richting de rust was Tottenham toch weer lastig met een vervaarlijk schot van Van der Vaart en een sterke actie zonder goede afwerking van Lennon. Vlot na rust liet de Nederlander weer iets van zijn kunnen zien, door uit de draai het doel te zoeken met een fraaie trap. Amelia keek de bal naast. De enige landgenoot van Van der Vaart op het veld, Clarence Seedorf, zag de actie vanaf de reservebank aan. Hij maakte in de rust plaats voor Alexandre Pato, maar hij was het niet die de allerbeste kans voor Milan op zijn naam schreef.

  Die was voorbehouden aan Mario Yepes: de Colombiaan kopte uitstekend naar de kruising en dwong Heurelho Gomes tot een formidabele redding hoog in de bovenhoek. Tien minuten later herhaalde dat scenario zich; weer voorkwam Gomes een achterstand voor de Engelsen. Terstond ging ook Van der Vaart naar de kant, om plaats te maken voor Luka Modric. Het grootste gevaar van de Spurs verdween zo naar de bank. Kort voor het vertrek van Van der Vaart was Vedran Corluka al geblesseerd van het veld gegaan. Voor hem in de plaats kwam Jonathan Woodgate, die na 451 dagen afwezigheid terugkeerde.

  Het treffen in Milaan leek af te stevenen op een remise, waarmee Tottenham het gelukkigst zou zijn. Toch beslisten de Engelsen in eigen voordeel, tien minuten voor tijd. Lennon bereidde de zeer welkome 0-1 voor. Hij vertrok op snelheid, werd niet afgestopt door de wegglijdende Yepes en lokte ook Nesta naar zich toe. De ervaren mandekker liet daardoor Crouch volledig vrij en de lange spits kon vrijelijk binnenschieten in de linkerhoek. Hij hield zijn hoge scoringspercentage (dertien schoten, zeven goals) zo hoog en verschafte Tottenham een uitstekende uitgangspositie om de kwartfinale te bereiken. Een omhaal van Ibrahimovic in blessuretijd werd afgekeurd wegens duwen van de Zweed.

  Live wedden op voorbereidings wedstrijden
   

Deel Deze Pagina