Amazigh zanger Idir overleden (70)

Patron

Amazigh
9 mrt 2012
4.028
560
De Algerijnse Amazigh zanger Idir is overleden. Hamid Cheriet, zoals hij heet, is op 70-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats in Parijs. Franse media berichten dat hij is overleden aan een longziekte, waarvoor hij behandeld werd in het ziekenhuis. Nergens wordt bericht dat Idir is overleden aan corona.

Idir was een bekende zanger die in het berbers (kabyle) en frans zong. 1 van zijn bekendste nummers is natuurlijk Avava inouva.

Idir werd geboren op 25 oktober 1949 in Ait Lahcene, vlakbij de Kabylie-hoofdstad van Tizi Ouzou in het noorden van Algerije.

Hij studeerde geologie, maar besloot uiteindelijk om zijn hart te volgen en Amazigh liedjes te maken. Idir stond vooral bekend om zijn zachte stem, akoestische gitaar en zijn liefde voor het Amazigh cultuur en tradities waar hij veel over zong.

ZIjn eerste nummer Avava inouva, gezongen in 1973 was ook meteen zijn bekendste nummer. Hij reisde naar Parijs om in 1975 zijn eerste album op te nemen, ook getiteld "A Vava Inouva". Maar na een reeks tours en een ander album besloot hij de muziekindustrie te verlaten tot 1991, toen de release van een compilatiealbum zijn carrière.

1588615789810.png


"Als je tot een minderheid behoort, begin je te geloven dat je kwetsbaar bent, dat de machtigen je kunnen opeten, want hoewel je cultuur bestaat, heeft ze niet de middelen om zich te ontwikkelen en te overleven", zei hij in een interview uit 2017 . Na een afwezigheid van 38 jaar keerde hij in januari 2018 terug naar Algerije voor een Berber-nieuwjaarsconcert in de hoofdstad en het jaar daarop verdedigde hij de volksopstanden tegen leider Abdelaziz Bouteflika, die in april 2019 ontslag nam.

'Ik vond alles aan deze protesten geweldig: de intelligentie van deze jongeren, hun humor, hun vastberadenheid om vreedzaam te blijven', zei Idir destijds.

 
23 okt 2011
3.236
175
ath yar7em arebbi, deze man heeft de tamazight en imazighen een wereld bekendheid gegeven.
 
Bovenaan