In ochtend tot hoelaat mag je eten in Ramadan?

12 jun 2011
1.683
26
Veel moslims volgen tegenwoordig de imsaak op de islamitische kalenders, dat is ongeveer een kwartier tot half uur voor fajr. Ze zeggen dat je mag eten tot deze tijd. Maar dat klopt helemaal niet. We moeten helemaal niet kijken naar de imsaak want dat is onzin. We moeten kijken naar salaat fajr. We mogen tot dan gewoon nog eten. Dus niet denken dat je een kwartier voor het gebed moet stoppen met eten, want dat is dus niet waar.

Dus kijk niet naar imsaak maar kijk naar FAJR!!

Het vasten dat ons is opgelegd door Allah begint met het aanbreken van al-Fadjr en eindigt met zonsondergang, dit op basis van bewijzen vanuit de Koran en de Soennah. Allah zegt wat als volgt vertaald kan worden: “En eet en drink totdat voor jullie de witte draad van de zwarte draad te onderscheiden is, het is (dan) Fadjr. Voltooi vervolgens het vasten tot zonsondergang.” (Soerat al-Baqarah : 187) De Profeet (vrede zij met hem) zei: “En eet en drink totdat (jullie) ibnoe Maktoem de adhaan (oproep tot het ochtendgebed) horen verrichten. En hij (ibnoe Maktoem) riep niet op tot het gebed totdat er tegen hem werd gezegd: ,,Het is al ochtend, het is ochtend.” (al-Boechari) Het verbieden van de mensen om te eten en te drinken in de daartoe toegestane tijd is een groot onrecht en het verschijnsel van ‘imsaak’ is een Bid3ah (religieuze innovatie) die in strijd is met de Koran en de Soennah.
 
1 mei 2012
8.118
110
imsaak is nieuw dat was er eerst niet, men moet er ook niet naar kijken. Maar het is moeilijk om in landen als Nederland en België te ontcijferen hoelaat fajr precies is dus het is aangeraden om te eten tot 2 uur voor shuruk en fajr een half uur later te bidden. dan heb je zekerheid dat je fajr niet te vroeg hebt gebeden.
 
23 okt 2011
3.236
175
Er zijn veel verschillende gebedstijden, dus het is echt verwarrend. In onze moskee is ook een verschil met de Turkse gebedstijden en de maghrebtijden van de moskeeën in de omgeving. Ik snap niet waarom elke moskee een andere kalender heeft
dat komt omdat men verschillende berekeningen toepast ,
als je verschillende adhaan Apps downloadt kan je daarin kiezen welke berekening je wil toepassen ,
grootste verschillen zitten em in het Ishaa en Fadjr gebed , soms verschillen ze een half tot een uur tijd .

maghreb tijd is makkelijk dat is waneer de zon ondergaat kan jij via KNMI checken, deze is meestal zeer nauwkeurig aangegeven
 
Bovenaan