Desserts a la Ait-touzintje & Whatever

5 mrt 2012
18.240
681
2nlbswg.jpg
 
5 mrt 2012
18.240
681

Smurfentaart


recipes_tempGG07_Smurfentaart_0.jpg


AANTAL PERSONEN: 4
BEREIDINGSDUUR: Minder dan 2 uur


INGREDIËNTEN:
250 g bloem
65 ml water
1 ei
10 g verse gist
12 g suiker
12 g zout
100 g boter
150 g abrikozenconfituur
3 dl slagroom
30 g poedersuiker
witte chocoladeschilfers
taartenvorm
corn of pannenlikker


BEREIDING:


Bereiding taartendeeg:

Los de gist op in het water en voeg er het losgeklopt ei bij.
Zeef de bloem en giet uit op werkblad.
Maak een bloemkring.
Strooi de suiker op de rand.
Leg het zout aan de buitenzijde van de bloemkring.
Snij de malse boter in blokjes en leg op de randen.
Giet het water met de gist en het ei in het midden van de bloemkring.


Meng met de vingertoppen de ingrediënten van binnen naar buiten.
Voeg stelselmatig meer en meer bloem toe en kneed enkele minuutjes tot een homogeen deeg.
Maar zeker niet langer dan 5 minuutjes, anders wordt het deeg te elastisch.
Verdeel het deeg in 2 stukken. Maak er een bolletje van en pak het in met plastic folie.
Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koelkast.

Kwast een taartvorm in met malse boter.
Neem een bolletje deeg en rol het uit tot 3 à 4 mm dikte.
Hou een beetje deeg apart voor de bandjes die de rand zullen komen.
Bekleed de taartvorm met het deeg. Duw het deeg goed aan. Laat even rusten. Duw het overtollige deeg met de binnenkant van je handen van de taartvorm.
Duw het overtollige deeg met de binnenkant van je handen van de taartvorm.
Haal met je duim het deeg rondom ietsje naar boven zodat het deeg enkele millimeters boven de taartvorm uitsteekt.
Doreer de randen met wat losgeklopt eigeel met scheutje melk
Verdeel de abrikozenconfituur over de taart.
Warm de oven voor op 230°C en bak af in 15 minuten.
Ontvorm meteen en laat afkoelen op een rooster.


Klop de slagroom met de poedersuiker tot stevige pieken.
Strijk met een corn of plastic schraper de slagroom op de taart.
Schraap witte chocoladeschilfers van een blok of gebruik kant-en klare schilfers en strooi royaal over de taart.
Bestrooi de taart met poedersuiker en hou koel tot gebruik.
 
21 aug 2011
13.008
244
Vers aardbeienroomijs

Porties: 6

Ingrediënten


- 600g verse aardbeien, kroontjes verwijderd
- 350 ml extra dikke room (vetgehalte 50%)
- 150 gr ruwe rietsuiker
- 3 eierdooiers
- 3 eetlepels rietsuikerstroop

Bereidingswijze

Voorbereiding: 25 minuten | Bereiding: 15 minuten

1. De aarbeien in blender of keukenmachine glad pureren. In een grote kom schenken en apart zetten.

2. In een sauspan op een middelhoog vuur 275 ml extra dikke room verwarmen tot de room langs de rand begint te bubbelen.

3. In een grote kom suiker, eierdooier, resterende room en rietsuikerstroop opkloppen. Geleidelijk en onder constant roeren de warme room aan het eiermengsel toevoegen. Het mengsel terug gieten in de pan en verhitten tot de saus dik genoeg is dat het aan de bolle kant van een metalen lepel blijft plakken (ong. 5 minuten). NIET LATEN KOKEN. Het roommengsel bij de aardbeien zeven, mixen en in de koelkast koud laten worden.

4. Vul de ijsmachine met het mengsel en invriezen volgens de gebruiksaanwijzing.

2s8lqq0.jpg
 
Bovenaan