Desserts a la Ait-touzintje & Whatever

5 mrt 2012
18.240
681
Speculaas tiramisu

tiramisu.png




Ingrediënten voor 6 personen
* 3 stuks eieren
* 5 eetl suiker
* 2 kopjes sterke koffie
* 1 pak speculaas
* 500 gr mascarpone
* 4 eetl koffielikeur
* naar smaak cacao

Bereidingswijze
Doe 3 dooiers in een kom en voeg er 3 el suiker bij. Klop dit op met de klopper tot je een lichtgele massa krijgt.Meng de mascarpone goed bij het dooiermengsel. Hier mag je nog goed doorkloppen. Meng de mascarpone goed bij het dooiermengsel. Hier mag je nog goed doorkloppen. Meng voorzichtig de opgeklopte eiwitten bij het mascarponemengsel. Dat is gewoon een paar keer omroeren zodat het geheel echt luchtig wordt.
Ondertussen is de koffie met scheutje Tia Maria (of andere koffielikeur)al een beetje afgekoeld, zet je een schaal klaar alsook de koekjes. Dompel de koekjes één voor één heel even onder in de koffie en leg deze op de bodem van de schaal. Doe nu de helft van het mascarponemengsel erbovenop en strijk het een beetje uit. Naar eigen smaak kan je hier al een laagje cacao over strooien.
Herhaal het laagje koekjes nog eens, en eindig met de andere helft van het mascarponemengsel. Doe hier nog géén cacao op. Voor het mooiste resultaat doe je de cacao erop vlak voor het uitserveren.
 
5 mrt 2012
18.240
681
Éclairs


eclairs.jpg



INGREDIËNTEN


Soezen

100 gr boter
100 gr melk
7 eieren
150 gr patisseriebloem
100 gr water
Banketbakkersroom

4 eieren
80 gr maizena
1 l melk
125 gr suiker
1 vanillestokje

Afwerking
hagelslag (optioneel)
Ganache
1 el ongezoeten cacaopoeder
200 gr pure chocolade
300 gr slagroom


BEREIDINGSWIJZE

Bereidingswijze deeg: Verwarm de oven voor op 200°C.Breng 100 gram boter met 100 gram melk en 100 gr water aan de kook. Voeg hieraan 150 gram bloem toe. Roer alles stevig door en laat drogen op het vuur. Breek intussen de eieren en voeg ze één per één langzaam toe aan het mengsel. Roer alles goed door. Doe er een snuifje zout bij. Doe het soezenmengsel in een spuitzak. Meng een ei met wat melk (dorure). Spuit de soezen op een bakplaat met bakpapier. Borstel de bovenkant van de soezen in met de dorure. De soezen mogen nu 25 min. in een oven van 200°.

Bereidingswijze banketbakkersroom: Breng 1 liter melk aan de kook en voeg er een vanillestokje aan toe. Meng 125 gram suiker met 80 gram maïzena en voeg er de pitjes van het vanillestokje aan toe. Vermeng met 4 eierdooiers. Roer alles goed door en voeg bij de melk. Laat kort opkoken. Verwijder het vanillestokje en giet de room in een ovenschaal om af te koelen. Dek af met plasticfolie.

Bereidingswijze ganache: Breng 300 gram volle room aan de kook. Meng 290 gram pure chocolade met 1 eetlepel ongezoete cacaopoeder. Voeg nu de gekookte volle room toe aan de chocolade. Roer en zeef alles goed door.

Voor de afwerking van de soezen:Haal de soezen uit de oven. Vul de spuitzak met de banketbakkersroom en snijd de soezen door midden. Spuit op de bodem van de soezen de banketbakkersroom. Dompel de dekseltjes van de soezen in de ganache en leg deze terug er terug op.
 
5 mrt 2012
18.240
681
Aardbeiencroûte


afl_03_-_korstje_-_aardbeiencrote_0.png


INGREDIËNTEN

Zanddeeg

250 gr bloem
1 ei
150 gr harde boter
30 gr amandelpoeder
30 gr bloemsuiker
60 gr gewone suiker
een snuifje zout
Room

200 gr room
200 gr zure room
een beetje citroenrasp
1 el suiker
1 vanillestokje
Afwerking

1 bakje verse aardbeien
bloemsuiker
rode bessengelei
250 gr witte chocolade


BEREIDINGSWIJZE

Voor de bereiding van het zanddeeg doe je alle ingrediënten in een mixer en vermeng ze. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een half uur uitharden in de ijskast. Strooi voldoende bloem over het het werkblad, zo voorkom je dat het deeg aanplakt. Haal het deeg uit de ijskast en rol het uit met een deegrol. Strooi er wat bloem over als je merkt dat het deeg te hard plakt.

Leg het deeg in de taartvorm en druk goed aan. Maak gaatjes in het deeg, dit zorgt ervoor dat het gelijkmatig bakt. Steek de croûte in een voorverwarmde oven van 190°. Haal de croûte na 15 minuten uit de oven en laat deze afkoelen.

Voor de vulling snij je het vanillestokje door midden en doe je de pitjes ervan in een kom. Doe er 1 eetlepel suiker en een scheutje room bij. Roer de pitjes goed uit elkaar. Spoel de citroen goed af en rasp hem zodat enkel de zeste overblijft. Doe er de room en zure room bij en mix alles tot een luchtige massa. Zet de vulling in de ijskast en laat ‘m even opstijven.

Terwijl de vulling in de koelkast aan het opstijven is, laat je een potje met witte chocolade smelten op een matig vuur. Spoel de aardbeien en laat ze uitlekken. Verwijder de kroontjes. Wrijf de croûte in met een dun laagje witte chocolade, gebruik hiervoor een borsteltje. Vul hierna de croûte met de vanillecrème, die goed opgesteven is. Verdeel de aardbeien over de vulling zodat deze helemaal vol ligt.

Smeer de rode bessengelei met een borsteltje over de aardbeien en werk af met bloemsuiker.
 
5 mrt 2012
18.240
681
Wafels met ananas en mango


afl_033_-_korstje_-_wafels_met_ananas_en_mango.jpg


INGREDIËNTEN

3 eieren
150 gr gesmolten boter
375 ml lauw water
375 ml melk
50 gr suiker
20 gr verse gist
450 gr zelfrijzende bloem
zout
Afwerking

ananas
bloemsuiker
mango
Slagroom

250 ml room
1 pakje vanillesuiker



BEREIDINGSWIJZE

Los de gist op in de melk. Scheid de eieren in twee en doe het eigeel bij de melk. Het eiwit hou je apart. Klop alles goed los. Voeg hier 375 ml lauw water aan toe. Strooi de bloem er bij en meng alles dooreen tot je een mooi glad deeg krijgt. Voeg er 150 g gesmolten boter en 50 g suiker aan toe. Roer alles goed door mekaar. Klop als laatste het eiwit op en meng het in twee keer bij het deeg.

Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats. Snij de schil van de ananas en verwijder het harde middenstuk. Snij de stukken ananas op gewenste grootte. Pel de mango en snij in stukken ter grootte van de ananas.

Vul een voorverwarmd wafelijzer met het deeg en draai het wafelijzer onmiddellijk om. Herhaal dit tot de wafels een mooie, goudbruine kleur hebben.

Doe voor de slagroom 250 ml room in een kom. Voeg er 1 pakje vanillesuiker en 50 g suiker aan toe. Klop alles met de mixer op tot een luchtige massa.

Om te dresseren bestrooi je de wafels met de bloemsuiker en werk je verder af met de slagroom en het vers fruit.


 
5 mrt 2012
18.240
681
Chocolademoussetaart


chocolademoussetaart.jpg


INGREDIËNTEN

Voor de taart

50 gr cacaopoeder
6 eieren
200 gr suiker
150 gr zelfrijzend bloem, gezeefd

Voor de chocolademoussevulling

1 klontje boter
4 eieren
125 gr pure chocolade
500 ml room
50 gr suiker

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de eieren met de suiker tot een schuimige massa tot het volume verviervoudigd is. Opgeklopt biscuitdeeg moet dik en vloeibaar zijn,een lichtgele kleur hebben en grote luchtbellen bevatten.

Spatel de gezeefde bloem en het cacaopoeder onder de massa.

Beboter de springvorm en vul ze voor 3/4 op met het beslag.

Bak deze chocoladebiscuit ongeveer 20 minuten in de oven en laat goed afkoelen.

Bernards tip Voor een smeuige chocoladecrème meng je er de room pas onderwanneer je crème een temperatuur van ongeveer 35 °C heeft.

De chocolademoussevulling Smelt de chocolade met de boter au bain-marie of in de magnetron.Doe de eierdooiers en de suiker bij de gesmolten chocolade en roer er snel doorheen met eenhouten lepel, zodat de eierdooiers niet stollen.

Klop de room op tot slagroom en spatel het door het chocolade- eimengsel.

Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel. Laat deze mousse minstens 2 uur opstijven.

Snijd de taart horizontaal doormidden. Spatel op de ene helft driekwart van de chocolademousse. Leg de bovenkant van de taart erbovenop en schep er met een paletmes of een pannenlikker de rest van de mousse over. Bestrijk ook de zijkant van de taart met de mousse.
 
5 mrt 2012
18.240
681
Whoopies

whoopies.jpg


INGREDIËNTEN

120 gr boter
100 gr suiker
250 gr bloem
5 gr droge gist
2 eieren
150 gr kwark/verse kaas
150 ml melk
1 el poedersuiker
70 gr pure chocolade
75 ml room
2 el vanillesiroop

BEREIDINGSWIJZE

Klop de boter en de suiker tot een bleke massa. Voeg de eieren toe. Bestrooi met gezeefde bloem en gist. Voeg de melk toe en klop glad.

Breek de chocolade en laat ze smelten. Laat de gesmolten chocolade wat afkoelen en roer ze door het beslag.

Leg met behulp van twee eetlepels het beslag in hoopjes op een met bakpapier bedekte ovenplaat.

Bak 10 minuten en laat afkoelen.

Meng de verse kaas met de poedersuiker en de vanillesiroop.

Klop de room op en spatel door de crème.

Doe de crème in een spuitzak met mondstuk en verdeel de crème over de helft van de koekjes. Dek elk van deze koekjes af met een ander koekje.
 
5 mrt 2012
18.240
681
Reepjestaart



afl_028_-_korstje_-_reepjestaart.jpg

INGREDIËNTEN

3 el abrikozenconfituur
amandelpoeder
250 gr bloem
140 gr boter
1 ei
enkele rijpe abrikozen
enkele rijpe pruimen
10 gr suiker
125 ml water
4 gr zout

BEREIDINGSWIJZE

Hak de boter in kleine blokjes en meng ze onder de bloem met suiker en zout. Meng of kruimel met de handen tot een kruimelige, zandachtige massa. Giet het water erbij en voeg de eidooier toe. Kneed alles tot een samenhangende deeg.

Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 min. opstijven in de koelkast.

Vet de taartvorm in met boter en strooi er wat bloem over.

Ontpit de abrikozen en pruimen en snij ze in twee.

Rol het deeg uit tot het mooi egaal is en bekleed de bakvorm ermee.

Wrijf de bodem in met de abrikozenconfituur en strooi er een laagje amandelpoeder over.

Vul de taartvorm met de abrikozen en pruimen.

Snij fijne reepjes uit het overgebleven deeg en leg die dwars over elkaar.

Borstel de bovenkant van het deeg in met het overgebleven eigeel. Rol de rest aan bladerdeeg op tot op de rand van de taartvorm.

Zet de taart nu 25 min. in een oven van 180°.
 
5 mrt 2012
18.240
681
"All American cupcakes" met Oreo-koekjes

all-american-cupcakes.jpg


INGREDIËNTEN


Cupcakes

4 Oreo koekjes
50 gr zure room
3 eieren
100 gr fijne suiker
1 zakje vanillesuiker
100 gr zachte boter
200 gr zelfrijzende bloem
snuifje zout
Topping

4 Oreo koekjes
300 gr poedersuiker
125 gr volle room




BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven op 150 °C.

Zeef bloem boven een ruime kom en voeg suiker, vanillesuiker, snuifje zout en zachte boter toe. Mix tot het geheel de structuur heeft van grof zand.

Voeg dan één voor één de eieren toe en mix telkens goed tot ze opgenomen zijn. Voeg de zure room toe en mix op lage snelheid tot het goed opgenomen is.

Voeg de grof geplette Oreo koekjes toe en meng voorzichtig met een houten lepel.

Vul de papieren vormpjes in een muffinbakblik voor 2/3 met het beslag en bak in 25 min. gaar op 150° (de cakejes veren lichtjes terug als je erop drukt.)

Neem na 5 min. uit het bakblik en laat verder afkoelen.

Topping: Klop de room en de poedersuiker tot een glad mengsel en spatel op de cupcakes. Werk af met de verkruimelde Oreo-koekjes.
 
6 jan 2012
3.617
79
Wil je ons aan de drank helpen Whatever :hihi:

(Sommige taarten/toetjes bevatten alcohol)



Verder leuke Topic :D
 
5 mrt 2012
18.240
681
Citroentaart

istock_000017423095small.jpg




INGREDIËNTEN


slagroom
Citroencrème

2 citroenen
2 eieren
20 gr glucose
200 gr suiker
Taartbodem

50 amandelpoeder
200 bloem
100 boter
2 eieren
100 gr suiker
vanille
zout

BEREIDINGSWIJZE

Taartbodem: Meng het ei, de boter, de suiker, het zout en de vanille en meng vervolgens de bloem en het amandelpoeder eronder. Laat het deeg rusten. Rol het deeg uit tot 2 mm dikte. Schik het in een ronde beboterde en bebloemde vorm van ca. 20cm. Bak ze af in een oven van 170 graden gedurende 20 à 25 minuten.

Citroencrème: Schil de citroenen, pers ze uit en snijd de schil heel fijn. Doe alle benodigdheden voor de citroencrème in een pannetje en roer op een matig vuurtje tot de crème is ingedikt. Laat afkoelen.

Vul de gebakken taart ten slotte op met de afgekoelde citroencrème. Werk af met versgeklopte slagroom en een schijfje citroen.

 
5 mrt 2012
18.240
681
Berlijnse bollen


berlijnse_bollen_0.jpg


INGREDIËNTEN

Voor het deeg

500 gr bloem
bloemsuiker
40 gr boter
1 ei
25 gr gist
225 ml lauw water
40 gr suiker
5 gr zout
Voor de banketbakkersroom

4 eierdooiers
125 gr kristalsuiker
20 gr maizena
500 ml melk
1 vanillestokje


BEREIDINGSWIJZE

Deeg: Doe het ei en de bloem in de keukenrobot. Meng de gist in het water en giet mee in de keukenrobot. Doe er de boter bij en laat mengen. Wanneer er een homogene massa verschijnt, voeg je de suiker en het zout toe. Strooi wat bloem op je werkblad en kneed de massa verder met de hand tot een deegbol. Doe het deeg in een kom, doe er plasticfolie over en zet op een warme plaats of in een oven van 35°.

Banketbakkersroom:
Laat de melk opwarmen op het vuur. Meng de suiker onder de eierdooiers. Schraap de zaadjes uit de vanillestok en meng die onder het eiermengsel. Het stokje zelf leg je in de melk. Meng de maïzena bij het eiermengsel.Meng er de helft van de hete melk onder en giet daarna bij de andere helft van de melk in het pannetje. Blijf het goed doorroeren op het vuur terwijl het verder pruttelt. Giet de room in een ovenschaal en laat afkoelen.

Berlijnse bollen: Strooi opnieuw wat bloem op je werkblad en kneed het gerezen deeg. Portioneer het deeg en kneed een tiental bolletjes. Leg de bollen onder een handdoek op een bakplaat en laat verder rijzen op een warme plaats of in een oven van 35°. Leg de bollen na het rijzen in frituurvet van 180°. Leg ze eerst met de bovenkant in het vet, draai ze na anderhalve minuut om en laat nu de onderzijde goudbruin bakken. Laat uitlekken op keukenpapier en snijd doormidden met een zaagmes. Doe de afgekoelde banketbakkersroom in een spuitzak en spuit de room tussen de twee helften van de bollen.Bestrooi met bloemsuiker.
 
Bovenaan