Desserts a la Ait-touzintje & Whatever

21 aug 2011
13.008
244
Chocoladecrêpes met exotisch fruit

Ingrediënten (Voor 4 pers.)

-100 gr bloem
-2 el cacao
-Snuifje zout
-1 ei, geklopt
-300 ml melk
- Olie, om te bakken
- Poedersuiker, om te bestuiven



Vulling

-100 ml yoghurt
- 250 gr mascarpone
- Poedersuiker (naar keuze)
- 1 mango, geschild en in blokjes
- 225 gr aardbeien, schoongemaakt en in vieren gesneden
- 2 passievruchten

Bereiding

1 Meng voor de vulling de yoghurt en mascarpone. Voeg naar smaak eventueel wat poedersuiker toe. Meng de mango en aardbeien. Snijd de passievruchten en tweeën, schep pulp en zaad eruit en meng ze door de mango met aardbeien. Roer om en zet opzij.

2 Zeef voor de crêpes de bloem, cacao en het zout boven een kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg het ei toe en klop met een garde. Klop dan geleidelijk aan de melk erdoor tot een glad beslag ontstaat. Dek af en laat 20 minuten staan. Verhit een beetje olie in een koekenpan of crêpepan en giet er net genoeg beslag in om de bodem dun te bedekken. Bak 1 minuut op halfhoog vuur, draai de crêpe om en bak de andere kant nog 30-60 seconden, of tot hij gaar is.

3 Herhaal met de rest van het beslag. Leg de crêpes op een bord, stapel ze op en leg steeds een velletje vetvrij papier tussen twee crêpes. Houd ze warm in de oven terwijl u de rest bakt. Verdeel de vulling over de crêpes, rol ze op, bestuif ze met poedersuiker en serveer.

29a48w.jpg
 
21 aug 2011
13.008
244
Mississippi-moddertaart

Ingrediënten (Voor 8 pers.)

Deeg

- 225 gr bloem, plus extra om te bestuiven
- 2 el cacao
- 150 gr boter
- 2 el fijne tafelsuiker of witte basterdsuiker

Vulling

- 175 gr boter
- 350 gr bruine basterdsuiker
- 4 eieren, lichtjes losgeklopt
- 4 el cacao, gezeefd
- 300 ml schenkroom
- 1 tl chocolade-extract

Ter decoratie

- 400 ml slagroom, stijfgeklopt
- Chocoladevlokken en –krullen

Bereiding

1 Zeef voor het taartdeeg de bloem en cacao in een grote kom. Wrijf met uw vingertoppen de boter erdoor tot het mengsel eruitziet als fijn broodkruim. Meng de suiker en voldoende koud water erdoor om er een licht deeg van te maken. Verpak dit in plasticfolie en leg het 15 minuten in de koelkast.

2 Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit en bekleed er een vorm van 23 cm met uitneembare bodem of een aardewerken taartvorm mee. Leg er bakpapier en bakbonen in en zet de vorm 15 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven. Haal hem uit de oven en verwijder het papier en de bonen. Bak de bodem nog eens 10 minuten.

3 Klop voor de vulling de boter en de suiker in een kom en klop geleidelijk de eieren en cacao erdoor. Smelt de chocolade en roer deze met de schenkroom en het chocolade-extract door het mengsel.

4 Verlaag de oventemperatuur tot 160°C. schenk het mengsel op de deegbodem en bak de taart 45 minuten, of tot de vulling stevig aanvoelt.

5 Laat de moddertaart volledig afkoelen en doe hem eventueel over op een taartbord. Bedek hem met de slagroom. Versier de taart met chocoladevlokken en –krullen en zet hem tot gebruik in de koelkast.


ehf06.jpg
 

Torro

Banned
Gebanned
24 mrt 2013
1.504
5
begrijpelijk waarom marokkanen dik zijn, ze houden van suiker en chocola
 
5 mrt 2012
18.240
681
POMMES D'AMOUR

gg13_pommedamour.jpg




INGREDIËNTEN:

appels
400 g suiker
250 ml water
rode voedingskleurstof
enkele druppels wijnsteenzuur
fijne griessuiker
materiaal
satéstokjes
suikerthermometer



BEREIDING:
Was de appels grondig in koud water. Droog ze zorgvuldig.
Trek de steeltjes er eventueel uit en steek de satéstokjes in de plaats.
Meng het water met de suiker en enkele druppels azijn in een kookpot en breng het geheel zachtjes aan de kook. Roeren hoeft niet
Laat de suiker koken, voeg er enkele druppels kleurstof en wijnsteenzuur aan toe.
De suiker moet toch wel even koken. Hoelang? Doe een testje... druppel wat op een marmeren werkblad. Als het opstijft is de suiker klaar.
Neem de appels, droog zorgvuldig en dompel ze in de hete suikermassa, laat even uitdruipen en plaats de appels nadien op een schotel met suiker. Laat hard worden.


TIP
De kleurstoffen voor voeding kan je vinden in de meeste supermarkten.
Zorg dat je appelen geen te gladde schil hebben, anders zou de suiker er kunnen afglijden.
Wijnsteenzuur vind je bij de drogist of apotheek.
Kijk altijd uit met hete suiker om brandwonden te vermijden.
 
5 mrt 2012
18.240
681
DONUTS


AANTAL PERSONEN: 6
BEREIDINGSDUUR: Minder dan 2 uur

recipes_tempdonuts.jpg


INGREDIËNTEN:
500 g bloem
100 g zachte boter
10 g zout
25 g suiker
250 ml lauw water
25 gverse gist
25 ml gecondenseerde melk
3 eieren
1 ei
azijn/citroen
poedersuiker


BEREIDING:
Voeg de bloem, de boter, het zout en het suiker samen in een kom.
Voeg het water en het gecondenseerde melk samen en los er de gist in op.
Voeg 3 eidooiers toe aan de kom met bloem en begin te mengen.
Voeg al roerend het mengsel van water, gecondenseerde melk en gist toe.
Meng alles zo’n 10 min.


Bol het deeg vervolgens een beetje op en portioneer in stukjes van 75 à 80 g.
Bol alle stukjes een klein beetje op en maak er dan een gat in met je duim tot die er aan de onderkant weer uitkomt.
Draai de cirkels op rond je vinger tot die de vorm van een donut hebben.
Laat de donuts 10 min rijzen onder een handdoek.
Maak ondertussen de topping door 30 g eiwit (1 ei) te mengen met scheutje azijn of paar druppels citroen en een paar lepels poedersuiker, voor een flashy kleurtje kun je daar kleurstof aan toevoegen.
Als de donuts gerezen zijn, bak je ze 3 minuten aan elke kant in plantaardig frietvet.
Laat ze uitlekken en dop ze vervolgens in de topping.
Bestrooi ze eventueel nog met leuke chocolade korreltjes.
 
5 mrt 2012
18.240
681
DESSERTGLAASJE MET ADVOCAAT, BANAAN EN SPONGECAKE

goe_gebakken3_avocaat-2.jpg


INGREDIËNTEN:
10 eidooiers
300 fijne suiker (of basterdsuiker)
1 vanillestokje
1 bliK gecondenseerde (gesuikerde) melk
3 eigelen
50 g suiker
80 g bloem
20 g maïszetmeel

BEREIDING:
Advocaat:
Laat een gesloten blik gecondenseerde melk twee uur lang in voldoende water koken.
Klop de eidooiers samen met de fijne suiker op tot er een wit schuim ontstaat.
Voeg de zaadjes van het vanillestokje toe en verder mengen.
Klop de wodka en gecondenseerde melk voorzichtig met de hand.
Voeg dat mengsel toe aan de eidooiers en suikers terwijl je mixt.

Spongecake in de microgolf:
Klop afzonderlijk de eigelen met suiker op tot een luchtige massa.
Klop vervolgens ook de eiwitten met suiker op.
Meng het eigeel voorzichtig met de gezeefde bloem en het maïszetmeel.
Klop het luchtige eiwit voorzichtig onder het deeg.
Naar believen cacao of kleurstof toevoegen, voor de smaak of voor de kleur.
Vul enkele plastieken bekertjes voor 1/3 met het deeg.
Laat ongeveer 40 seconden bakken in een microgolfoven van 750 watt.
Vul de dessertglaasjes met spongecake, stukjes banaan en advocaat. Voeg eventueel een bolletje vanille-ijs, verse slagroom en geroosterde amandelschijfjes toe.


Tips:
Je kunt de advocaat ook maken met zuivere alcohol (98°), maar dan wordt de advocaat een stuk straffer.
Je kunt de advocaat bewaren op een donkere plaats. Hoe langer hij bewaard wordt, hoe dikker hij wordt.
Om te weten of de spongecake gaar is, voel je even aan de bovenkant. Wanneer er geen spongecake aan de vingertoppen blijft plakken, is ze gaar.
 
21 aug 2011
13.008
244
Verfijnde chocoladetaart

dbmcjm.jpg



Ingrediënten (Voor 6 personen)

Deeg

- 150 g bloem
- 2 tl cacao
- 2 tl poedersuiker
- Snuifje zout
- 50 gr koude boter, in stukjes
- 1 eidooier
- Ijskoud water


Ganachevulling

- 200 gr pure chocolade met 70 % cacao
- 2 el zachte boter
- 250 ml slagroom
- 2 tl donkere rum (naar keuze)

- Chocoladekrullen, ter decoratie


Bereiding


1 Beboter een geribbelde vorm van 22 cm met uitneembare bodem. Zeef de bloem, cacao, poedersuiker en het zout boven de kom van de keukenmachine. Voeg de boter toe en laat de motor draaien tot het mengsel kruimelig is. Doe het in een grotere kom.

Voeg de eidooier en een beetje ijskoud water toe om er een samenhangend deeg van te maken. Leg het deeg op een met bloem en cacao bestoven werkvlak en rol het uit tot het 8 cm groter is dan de taartvorm. Doe het deeg voorzichtig in de vorm en duw het aan.

Rol met een deegrol over de rand en haal het overtollige deeg weg. Bekleed de taartbodem met bakpapier en strooi er bakbonen in. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast.


2 Haal de taartvorm uit de koelkast en zet hem in een op 190°C voorverwarmde oven.

Verwijder na 15 minuten de bonen en het bakpapier en bak nog 5 minuten.


3 Hak voor de ganache de chocolade in brokjes. Doe ze met de boter in een hittebestendige kom. Breng de room aan de kook. Giet de hete room al roerend op de chocolade.

Voeg eventueel de rum toe. Blijf roeren tot de chocolade helemaal gesmolten is. Giet de ganache op de taartbodem en zet de taart drie uur in de koelkast.

Decoreer met de chocoladekrullen en serveer.
 
5 mrt 2012
18.240
681
BOUNTY'S

AANTAL PERSONEN: 6
BEREIDINGSDUUR: Minder dan 2 uur
GOE_GEBAKKEN4_BOUNTY-1_0.jpg



INGREDIËNTEN:
250 g gedroogde kokosnoot, gemalen
200g pure chocolade
rechthoekige cakevorm
bakpapier
340 ml geconcentreerde gesuikerde melk
250 g gedroogde kokosnoot, gemalen
200g pure chocolade
rechthoekige cakevorm
bakpapier


BEREIDING:

Breng de geconcentreerde melk aan de kook in een steelpannetje. Haal de melk van het vuur en roer er de kokosnoot onder.
Vet de cakevorm in en schep er het kokosmengsel in. Spreid het uit, druk het aan en laat het volledig afkoelen in de koelkast.
Smelt 140 g van de chocolade au bain-marie: hang een kom in een pot met water, breng het water aan de kook op het vuur en laat de verbrokkelde chocolade smelten in de kom. Vermijd dat er water bij de chocolade komt. Haal de gesmolten chocolade van het vuur en roer er dan nog 60 g harde chocolade onder, in stukjes, tot je een homogene massa hebt.
Kiep de opgesteven kokosmassa uit de cakevorm en snijd ze in repen.
Leg een stuk bakpapier klaar op een dienblad. Doop de repen in de gesmolten chocolade en leg ze op het bakpapier. Laat de chocolade volledig opstijven.

 
Bovenaan